Vot pentru noul Papă. Cardinalii ar putea anunța luni data conclavului

27 aprilie 2025, 16:55 (actualizat 27 aprilie 2025, 20:20)

Suntem în a doua zi din cele nouă de doliu, în memoria Papei Francisc. Acum toate privirile se îndreaptă spre mult aşteptatul conclav a cărui data va fi stabilită de congregaţia generală a cardinalilor. A cincea reuniune a cardinalilor va avea loc mâine, iar presa din Italia scrie că este posibil ca după această nouă congregaţie să fie anunţată data conclavului.

După moartea unui Papă, cardinalii se reunesc în așa-numitele congregații generale pentru a discuta despre viitorul bisericii. În aceste reuniuni ei definesc și criteriile de eligibilitate a viitorului pontif. Și ținând cont de prezența uriașă a oamenilor la funeraliile lui Francisc, aproape o jumătate de milion de suflete, misiunea va fi grea.

Reinhard Marx, cardinal al Germaniei: Trebuie să spun că sunt recunoscător că în pontificatul său a fost foarte clară apropierea şi asta s-a văzut în reacţia oamenilor, aproape că aş spune, de toate religiile, nu numai catolici.

Sunt peste 250 de cardinali din peste 90 de țări, dar doar aproximativ 135 sunt cardinali alegători, cei cu vârsta peste 80 de ani sunt excluși din conclav.

Joshua Mcelwee, corespondentul Reuters la Vatican: Sunt sigur că vor fi dezbateri printre cardinali despre cum ar trebui să fie următorul Papă sau despre cine ar fi cel mai potrivit să îi conducă pe cei 1,4 miliarde de credincioşi, după Papa Francisc.

Aproximativ 110 dintre cardinalii alegători au fost aleși de Francisc în ultimii 10 ani și reflectă în mare măsură viziunea sa despre o biserică mai incluzivă. Ultimii 21 au fost numiți chiar la începutul acestui an, în timpul consorțiului din Bazilica ”Sfântul Petru”.

Papa Francisc: Noi creăm și proclamăm solemn Cardinali ai Sfintei Biserici Romane pe acești frați ai noștri. Eu Dominicus, al Sfintei Biserici Romane, cardinal de Battaglia, promit și jur azi, că din această zi și atâta timp cât voi trăi, să rămân credincios lui Hristos și Evangheliei sale, ascultător constant de Sfânta Biserică Apostolică, Fericitului Petru în Persoana Sfântului Pontif.

Conclavul are loc în Capela Sixtină după regulile impuse în 1996 de Ioan Paul al doilea. Înainte de a se striga extra omnes, adică ”toată lumea afară!”, are loc o liturghie, apoi, cardinalii alegători sunt închiși în conclav până vor alege un nou Papă.

Robert Mickens, English editor of La Croix International: În acel moment, ei continuă să se roage şi încep să voteze. În prima zi, votează doar o dată pentru că începe Conclavul după-amiaza.

Numele a nouă cardinali sunt alese la întâmplare pentru a oficia și organiza votul. Trei devin Comisari, a căror sarcină este să supravegheze votul. Încă trei adună voturile și încă trei le revizuiesc. Un Papă este ales numai atunci când un singur candidat primește o majoritate de două treimi, adică 77 din cele 135 de voturi.

Robert Mickens, English editor of La Croix International: Cred că acest Conclav va fi mai mult un fel de referendum asupra pontificatului lui Francisc. Adică el a dinamizat o mare parte a lumii catolice, în Europa tradițional creștină, care acum este extrem de secularizată, și nu i-a acordat niciodată prea multă atenție în timpul acestui pontificat.

A prezice următorul papă nu este o chestiune simplă. Francisc, primul papă iezuit, a fost o alegere surpriză; un fapt pe care argentinianul l-a recunoscut imediat când a glumit că colegii săi cardinali au fost nevoiți să „meargă până la capătul pământului” pentru a găsi un nou episcop al Romei.

Dar printre numele frecvent menționate ca posibili succesori se numără Matteo Zuppi, un cardinal italian progresist, Pietro Parolin, care este secretar de stat al Vaticanului, şi cardinalul Luis Antonio Tagle, din Filipine, responsabil cu răspândirea mesajului creștin în zonele ne-evanghelizate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă