Vot la 109 ani: „Am votat pentru o viață mai bună”. Iar pe locuitorii din Apuseni distanța nu i-a ținut departe de urne
În satele din România, răspândite printre dealuri și munți, votul este perceput, în special de cei mai în vârstă, ca o datorie, o responsabilitate uriașă. Merg la vot indiferent de vreme și de condiții, unii nu au drumuri asfaltate și nici mașină care să îi transporte până la secția de vot apropiată. Cu toate acestea, nu ratează niciun scrutin, pentru că speră într-un viitor mai bun pentru copiii și nepoții lor.
În Munții Apuseni trăiesc aproape 70.000 de oameni, unii dintre ei în locuri greu accesibile.
Comuna Întregalde din județul Alba numără mai puțin de 600 de oameni. 483 dintre ei sunt pe listele electorale permanente, iar pentru ei, primăria a amenajat patru secții.
Aurel Ciurea a făcut astăzi 4 kilometri ca să voteze. Bărbatul spune că distanța nu este nici acum un efort prea mare pentru el, chiar dacă poartă ani mulți pe umeri.
Teodor Marian a votat prima dată la alegerile din 1948, când a împlinit 18 ani. De atunci n-a lipsit de la niciun scrutin.
În vârstă de 109 ani, Iosif Rus din Gherla, județul Cluj, este al doilea cel mai vârstnic alegător din România. Nu a ratat niciun scrutin din 1990 și până acum. Anul trecut, în noiembrie, a cerut urna mobilă, pentru că nu s-a putut deplasa. Acum a reușit să meargă la vot.
Iosif Rus spune că trupul merge după minte, de aceea încearcă să își țină mintea limpede: citește în fiecare zi, învață limbi străine, rezolvă integrame și îi place sudoku. La televizor se uită doar seara, ca să se pună la punct cu ultimele noutăți.