„Vom găsi timp să vă organizăm un tur în zonele roşii”. Antivacciniștii din Rusia sunt invitați de medici de renume sa viziteze spitalele covid
Într-o scrisoare deschisă publicată de agenţia de presă TASS, 11 medici cunoscuţi s-au adresat personalităţilor publice din Rusia care şi-au împărtăşit opiniile anti-vaccin sutelor de mii de fani de pe reţelele de socializare.
„Suntem cu toţii puţin cam ocupaţi în acest moment şi puteţi ghici de ce”, se arată în această scrisoare, printre semnatarii căreia se numără Denis Protsenko, medic-şef al principalului spital din Moscova care tratează pacienţii cu coronavirus.
„Dar din moment ce multă lume vă citeşte şi vă ascultă, vom găsi timp să vă organizăm un tur în ‘zonele roşii’, secţiile de terapie intensivă şi departamentele de patologie”, au scris medicii.
„Poate după aceea vă veţi răzgândi şi vor muri mai puţini oameni”, au adăugat ei.
De săptămâni, Rusia înregistrează în fiecare zi peste o mie de decese din cauza COVID-19, pe fondul unei vaccinări lente a populaţiei, care rămâne deosebit de suspicioasă.
În pofida multiplelor apeluri ale preşedintelui Vladimir Putin şi a existenţei mai multor seruri ruseşti, doar 37,2% dintre ruşi s-au vaccinat până în prezent împotriva coronavirusului, potrivit site-ului de specialitate Gogov.
Printre destinatarii scrisorii se numără vedeta TV Oskar Kuchera, cu 300.000 de urmăritori pe Instagram, care a pus sub semnul întrebării eficacitatea vaccinurilor, actorul Egor Beroev, care a comparat certificatele de vaccinare cu stelele galbene pentru evrei din epoca nazistă, sau starul rock Konstantin Kinchev, care a declarat că nu vrea să „trăiască într-un lagăr de concentrare digital”.
Medicii s-au adresat şi liderului Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, în vârstă de 77 de ani, al cărui partid a organizat proteste împotriva vaccinării obligatorii şi a permisului de sănătate.
Rusia, care a înregistrat peste 9,4 milioane de cazuri de COVID-19 şi 267.819 decese asociate acestei boli de la începutul pandemiei, potrivit cifrelor oficiale, se află pe locul al cincilea în topul ţărilor cu cel mai mare număr de cazuri.
Potrivit agenţiei de statistică Rosstat, care operează cu o definiţie mai largă a deceselor legate de virus, bilanţul pandemiei este cu mult mai mare, ajungând la circa 450.000 de decese la sfârşitul lunii septembrie.
Sursa: Agerpres