Volodimir Zelenski spune că românii și bulgarii pot monitoriza încetarea focului la Marea Neagră, alături de marile puteri: „Își cunosc regiunea”

Volodimir Zelenski și Ilie Bolojan/Foto: Administrația Prezidentiala
29 martie 2025, 15:49 (actualizat 29 martie 2025, 15:50)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat vineri de ce încetarea focului la Marea Neagră, asupra căreia Ucraina și Rusia au convenit în negocierile cu SUA, poate fi monitorizată, în special, de reprezentanții țărilor de pe litoralul Mării Negre, transmite publicația ucraineană European Pravda.

Vineri, la un briefing pentru jurnaliști, Zelenski a afirmat că procesul de încetare a focului din Marea Neagră impune monitorizarea respectării acestuia, pentru că „fără monitorizare nu este nimic de spus”.

Liderul de la Kiev a declarat că problema responsabilității pentru monitorizare a fost pusă și în timpul discuțiilor din Arabia Saudită.

CITIȚI ȘI: Ilie Bolojan, de la Paris: România nu va trimite niciun militar român în Ucraina. Vom participa ca țară de tranzit pentru forțele care vor fi plasate la distanță de front

El a dat ca exemplu Turcia drept un stat care ar putea face acest lucru. „SUA pot monitoriza acest lucru („armistițiul” din Marea Neagră. – n.r), britanicii pot, francezii pot”, a arătat Zelenski, care a adăugat: „Și o pot face și țările de pe litoralul Mării Negre – atât românii, cât și bulgarii, asta ne este absolut clar, pentru că își cunosc regiunea și s-au implicat în coaliția de deminare a Mării Negre”.

În urma negocierilor din Arabia Saudită din 23-25 ​​martie, Statele Unite au anunțat că Rusia și Ucraina au convenit asupra unui acord de încetare a focului la Marea Neagră.

CSAT: Încetarea focului în Ucraina trebuie urmată de un acord de pace care să ofere garanții solide de securitate

Poziția României rămâne consecventă în ceea ce privește faptul că încetarea focului în Ucraina trebuie urmată de un acord de pace care să ofere garanții solide de securitate și să descurajeze orice agresiune viitoare a Rusiei, a transmis Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care s-a reunit, vineri, la Palatul Cotroceni.

După anunțul SUA, ministerul Apărării din Ucraina a transmis că pentru implementarea efectivă a încetării focului este nevoie de convenirea asupra tuturor detaliilor, inclusiv de cele referitoare la monitorizare.

Declarațiile lui Zelenski vin după ce președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, joi, la finalul summitului de la Paris unde au participat 31 de lideri, că România va participa la grupul de lucru pentru monitorizarea respectării acordului de încetare a focului în Marea Neagră pentru că este o zonă strategică pentru statul român.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite