Violența în școală s-a dublat. Psihiatrul C. Andrei: E îngrijorător că vin adolescenți cu depresie severă cauzată de defăimarea pe Internet, nu de șuturile pe care și le dau în recreație
Peste 1200 de elevi agresivi au fost sancționați, doar șase dintre ei fiind exmatriculați.
Nu doar elevii sunt violenți în școli, ci și profesorii. Patru dascăli au fost sancționați pentru că au lovit elevi.
Și nu doar violența excesivă e problema școlilor românești. Ci și autorizațiile ISU pentru incendii sau pericolul de a se prăbuși în caz de cutremur.
Vorbim întâi însă despre agresivitatea în creștere a copiilor noștri care nu de puține ori se termina tragic.
Inspectorul școlar Marina Manea și doctorul-psihiatru Cristian Andrei au discutat pe acest subiect la Aici Acum.
Psihiatrul Cristian Andrei a atras atenția asupra violenței pe Internet, pe care o consideră îngrijorătoare. Doctorul spune că defăimarea în mediul online generează depresii severe adolescenților. De asemenea, medicul spune că divergențele dintre cadrele didactice și elevi apar pentru că sunt profesori care au rămas în urma elevilor.
O cauză (pentru creșterea violenței) de pe care trebuie să o menționăm (..) este faptul că tot mai multe cazuri sunt identificate și dezbătute și cunoscute la nivelul celor abilitați să intervină și este o cauză aparentă. Are și un aspect îmbucurător, cei care intervin capătă cunoștință de mai multe cazuri decât de obicei. Divergența dintre cadrele didactice și elevi crește pentru că avem cadre didactice care au rămas în urma elevilor. Elevii se pricep mai bine decât cadrele didactice la anumite lucruri, cum ar fi de exemplu a se informa sau a avea o acțiune colectivă. Elementul îngrijorător nu este faptul că elevii își dau pumni în recreație la școală ci faptul că pe internet, educatorii lor nu intervin pentru că nu știu unde să se ducă, iar acolo violența este maximă. Acolo este defăimare destul de gravă. La noi, la Institut, vin adolescenți, de exemplu, cu depresie destul de severă cauzată de defăimare pe Internet nu de șuturile pe care și le dau în recreație, spune psihiatru Cristian Andrei.
Inspectorul școlar Marina Manea a vorbit despre problema lipsei consilierilor școlari. Numărul acestora este mic raportat a numărul de elevi, vorbim despre un consilier școlar la 700-800 de elevi. Chiar și așa serviciile acestora sunt destul de greu accesate de elevi, a arătat inspectorul școlar Marina Manea.