Vinul de gheaţă, o băutură rară. Ciorchinii sunt culeşi în decembrie, pe ger, înainte de răsăritul soarelui
În timp ce alte podgorii au terminat de două luni culesul, iar vinul se odihneşte deja în butoaie, la o cramă din Alba e agitaţie mare. Încă din zorii zilei, zeci de culegători înfruntă gerul ca să aleagă ciorchinii aurii din care vor produce vinul de gheaţă. Temperatura negativă este una dintre condițiile esențiale pentru obținerea băuturii nobile.
Strugurii pentru vinul de gheaţă se culeg în zorii zilei, până la răsăritul soarelui. Dacă razele încălzesc boabele de struguri, procesul de fabricare riscă să fie compromis.
Oenologii spun că vinul de gheață este vinul cel mai fin, cu arome unice.
Pentru că în timpul maturizării strugurii pierd mai bine de 50% din cantitate, vinul obţinut are un preţ pe măsură. O sticlă de vin de gheață costă cel puţin 300 de lei.