Viktor Orban, întâlnire cu Donald Trump la Mar-a-Lago pentru a discuta despre pace în Ucraina. Premierul ungar: ”Vestea bună a zilei: el va rezolva problema!”

12 iulie 2024, 09:57 (actualizat 12 iulie 2024, 11:16)

Într-o notă discordantă cu eforturile de la Washington de ajutare a Ucrainei cu resursele necesare pentru a se apăra în războiul declanșat de Rusia, premierul Ungariei, Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump.

A fost o onoare să îl vizitez pe președintele Donald Trump. Am discutat despre modalități de a face pace. Vestea bună a zilei: o să rezolve el”, a transmis Viktor Orban, pe platforma X.

Trebuie să fie pace și asta cât mai repede, prea mulți oameni au murit într-un război care nu ar fi trebuit să înceapă niciodată„, a scris și fostul președinte Donald Trump, pe platforma sa.

Orban a menţinut relaţii bune cu Trump de la prima victorie electorală a preşedintelui SUA în 2016. Cei doi s-au întâlnit ultima dată în martie, după care Orban s-a referit la Trump drept „preşedintele păcii”, în timp ce Trump l-a numit pe Orban un „lider fantastic”.

Sloganul celor şase luni de preşedinţie ungară a Consiliului UE este „Make Europe Great Again”, o inspiraţie directă din sloganul „Make America Great Again” a lui Trump.

De la 1 iulie, Ungaria deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, o funcţie de coordonare a activităţii legislative care nu îi permite să vorbească în numele europenilor pe scena internaţională.

Orban nu a cerut o întâlnire bilaterală cu Joe Biden la Summitul NATO, ci și-a urmărit agenda proprie.

La summitul de la Washington, liderul ungar, care a vorbit foarte puţin cu presa, a apărut izolat, chestionat de o serie de lideri europeni care au denunţat călătoria sa la Moscova săptămâna trecută, unde a vorbit cu preşedintele Vladimir Putin.

Este alegerea lui, a făcut-o suveran, dar făcându-şi vizitele, el nu ne-a angajat în niciun fel pentru că nu ne-a informat în niciun fel în prealabil şi nu a primit niciun mandat„, a subliniat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, la sfârşitul summitului NATO.

Cu o zi înainte, preşedintele finlandez Alexander Stubb declarase că nu vede „nicio utilitate să se discute cu regimurile autoritare„, iar preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a adăugat că „nu este deloc de acord cu asta„.

Mai mulţi oficiali UE, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au subliniat ulterior că liderul ungar nu are un mandat oficial al UE pentru negocieri cu Rusia.

La sfârşitul summitului NATO de la Washington, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, în calitate de reprezentat al lui Orban care plecase mai devreme spre Florida, a stârnit rumoare după ce a acuzat partenerii NATO de standarde duble şi eşec în gestionarea situaţiei privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite