Vieţi nevinovate curmate cu brutalitate. Zilnic, cel puțin un animal este abandonat, bătut sau ucis

6 martie 2025, 07:54

Se spune că un câine este cel mai bun prieten al omului, însă, uneori, omul devine cel mai temut dușman al necuvântătoarelor. Aproape zilnic, cel puțin un animal este abandonat, bătut sau ucis. Legile care ar trebui să protejeze animalele nu îi sperie pe cei care comit fapte de cruzime, iar numărul cazurilor creşte. Un reportaj realizat de Mădălina Vlăsceanu și Dorin Turc.

Ea este Asia, un câine de talie mare. În ciuda aparenței este extrem de blândă. Cu toate acestea, nu a avut o viață ușoară. Când era mică i s-au tăiat urechile.

Sfârșitul tragic și brutal al lui Don, un lup elvețian de 12 ani, a îngrozit comunitatea clujeană. La finalul lunii ianuarie, a fost dat dispărut de stăpână. O zi mai târziu, câinele a fost găsit fără suflare într-un șanț. Viața i-a fost curmată cu bestialitate.

Dana, stăpâna lui Don: Prin moartea lui, Don ne-a lăsat o lecție importantă despre compasiune și responsabilitate, despre cât de important este să luptăm împotriva cruzimii și să ne ridicăm vocea pentru cei care nu se pot apăra singuri.

Gestul plin de cruzime a stârnit furia multor clujeni, care cer dreptate pentru Don. Sute de oameni au semnat o petiție către Poliția Română pentru găsirea și pedepsirea vinovatului.

Andrei Petrean, vicepreședintele Asociației „Dumbrava lui Patrocle”: Cel care l-a ucis pe Don, clar, mâine poate ucide un om. Ar trebui cerută pedeapsa maximă. Dacă este între 2 și 7 ani de închisoare, cred că 7 ani ar trebui să ceară procurorul pentru că persoana aia nu are ce căuta în libertate.

Cazul a avut ecou şi peste ocean, unde legile sunt mult mai aspre.

Diana Oneţ, româncă stabilită în America: Fiecare district are și secție de poliție a animalelor care acționează urgent în momentul în care se sesizează o crimă de acest gen. Lucrează mână în mână cu clinici veterinare și cu organizații non-profit pentru ajutorarea animalelor. În Statele Unite ale Americii, pedepsele variază de la amenzi de mii sau sute de mii de dolari și închisoare pe termen lung.

În România există legi pentru protejarea animalelor, însă acestea par să nu îi sperie pe cei care chinuie necuvântătoarele.

Tot în județul Cluj, la începutul anului, un alt câine a fost ținta unor indivizi, încă neidentificați, care i-au pus în gură o petardă aprinsă. Deși a supraviețuit, veterinarii au decis să îi curme suferința, deoarece suferise leziuni incompatibile cu o viață normală.

În județul Cluj, în mod oficial, există peste 193.000 de câini.

În realitate, numărul lor este mult mai mare. Zilnic, asociațiile sunt solicitate la o misiune de salvare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite