Viena, orașul ideal pentru a locui. Melbourne, detronat după 7 ani. Nivel de trai apropiat în Osaka
Capitala Austriei și-a ameliorat suficient stabilitatea pentru a urca pe primul loc al clasamentului, consideră realizatorii topului.
Pe lângă perspectiva generală de securitate îmbunătăţită pentru vestul Europei, Viena are și o rată scăzută a criminalității, a indicat editorul studiului, Roxana Slavcheva.
„Una dintre subcategoriile la care Viena se descurcă foarte bine este incidenţa micii infracţionalităţi. S-a dovedit a fi unul dintre cele mai sigure oraşe din Europa”, a declarat Slavcheva.
Viena şi Melbourne au fost separate de doar 0,7 puncte procentuale.
Locurile din top 10 sunt împărţite între Australia (Sydney pe locul al 5-lea şi Adelaide pe al 10-lea), Japonia (Osaka pe locul al 3-lea şi Tokyo pe locul al 6-lea), Canada (Calgary pe locul al 4-lea, Vancouver pe locul al 6-lea şi Toronto pe al 7-lea) şi Danemarca (Copenhaga pe locul al 9-lea).
Documentul conţine o notă specială privind Osaka.
Orașul japonez şi-a îmbunătăţi transportul public şi a înregistrat o scădere consistentă în rata criminalităţii, ceea ce a dus la obţinerea de scoruri mai mari în materie de infrastructură şi stabilitate. A fost clasat cu 0,7 puncte procentuale în spatele orașului Melbourne.
Patru oraşe – Hamburg din Germania, Helsinki din Finlanda, Perth din Australia şi Auckland din Noua Zeelandă – au ieşit în acest an din top 10, dar nu din cauza deteriorării condiţiilor de trai, ci după ameliorările înregistrate în oraşele concurente.
Stabilitatea relativă prelungită în vestul Europei le-a permis mai multor oraşe să-şi îmbunătăţească ratingul privind ameninţarea teroristă în raport cu anii anteriori.
Excepție face capitala Poloniei, Varşovia.
Între timp, printre cele mai puţin indicate oraşe în care să locuieşti se află Damasc (Siria), Dacca (Bangladesh), Lagos (Nigeria), Karachi (Pakistan) şi Port Moresby (Papua Noua Guinee).
Conflictele au fost principala cauză pentru ratingurile scăzute obţinute.
Sondajul nu include mai multe dintre cele mai periculoase capitale ale lumii, precum Bagdad şi Kabul.
„Deşi în ultimii ani oraşele din Europa au fost afectate de extinderea unei ameninţări percepute a terorismului în regiune, care a provocat măsuri sporite de securitate, în ultimul an s-a putut vedea o revenire la normalitate„, se precizează în comunicatul transmis de The Economist’s Intelligence Unit.