Vineri 4 iulie 2025 | București 36˚C / Senin

Vieți salvate din calea războiului. În Gara de Nord din Capitală sosesc zilnic trenuri cu sute de refugiați. Voluntarii le vin în ajutor

16 martie 2022, 00:37

Anastasia a ajuns luni seară în Gara de Nord, împreună cu fiul ei de numai 5 luni, după un drum lung de la Odesa. Venise acolo de la Moscova pentru că voia să înceapă procedura de obținere a cetățeniei ucrainene pentru fiul ei care s-a născut în Rusia. Războiul i-a schimbat viața și planurile.

Anastasia Larinkova, refugiată: Nu mi-am dorit să aibă cetăţenie rusă. Aşa că am venit în Ucraina să îi fac documentele şi războiul a început. Am petrecut doar o săptămână acolo cu bunica lui şi mama soţului.

Femeia este găzduită până miercuri în camerele de odihnă din gară, special destinate mamelor și bebelușilor.

Anastasia Larinkova, refugiată: Acum, planurile mele sunt să sun la Ambasada Rusiei în România să aflu dacă este posibil să intru în Federaţia Rusă pentru că am documente care dovedesc faptul că soţul meu este acolo.

Refugiații sunt ajutați de voluntarii care au făcut din Gara de Nord a doua lor casă.

Teodor Nemțeanu este unul dintre coordonatori. Ne-a povestit cât de impresionat a fost de primii refugiați care au sosit cu trenul în Capitală.

Teodor Nemțeanu, voluntar: Am văzut o imagine tragică și în clipa aia am spus stau aici. O femeie care alăpta avea telefonul pe pieptul copilului și se auzea o voce de bărbat. Omul era disperat, erau rafale de mitralieră. Până am ajuns, vocea a încetat și am văzut o armă la pământ.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, în Gara de Nord sosea primul tren cu refugiați din Ucraina. De atunci și până acum vin în jur de 15-16 trenuri pe zi. Așadar, mii de oameni care au primit sprijinul voluntarilor români.

Pentru refugiați s-au strâns haine, alimente, apă și medicamente.

Nu lipsesc nici consilierea psihologică și asistența medicală, asigurată de câteva zile de un medic pediatru de origine ucraineană, venit din Italia.

Dr. Vladyslav Lysachenco, medic pediatru de origine ucraineană: Cei mai mulți oameni sunt dezorientaţi, confuzi, stânjeniţi, unii plâng, nu ştiu unde să meargă. E greu pentru că fizic îi poţi ajuta, spiritual nu.

Voluntarii îi îndeamnă pe oamenii care vor să facă donații să întrebe mai întâi ce este nevoie. În acest scop, există un număr de telefon unde pot fi trimise mesaje.

Pentru donații, SMS sau WhatsApp, la 0722.666.788

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite