Variola maimuței suferă mutații mai rapide decât se estima și îngreunează eforturile de monitorizare și control
Situaţia devine tot mai gravă din cauza unei noi alerte de mpox, boala numită anterior drept variola maimuţei.
Cercetătorii africani trag un semnal de alarmă privind rapiditatea cu care se schimbă tulpinile de mpox, un virus endemic în Africa care a primit atenția internațională recent.
Oamenii de știință susțin că variola maimuței suferă mutații mai rapide decât se estima, îngreunând eforturile de monitorizare și control ale autorităților sanitare.
Noua tulpină de mpox, 1b, a devenit o problemă de sănătate publică majoră, având în vedere că a fost declarată o urgență globală de sănătate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la începutul lunii august.
Aceasta este o mutație a cladei 1, care a fost prezentă în Congo de mai multe decenii. Virusul mpox, parte din familia orthopoxvirusului, provoacă simptome asemănătoare gripei și erupții cutanate și poate fi fatal în special pentru persoanele cu imunitate deficitară.
În ultimele luni, au fost raportate peste 18.000 de cazuri suspecte și 615 decese în Congo, iar infecțiile cu clada 1b au fost confirmate în patru țări africane, precum și în Suedia și Thailanda.
Expertul în boli infecțioase și președinte al comitetului de urgență OMS privind mpox, a subliniat că lipsa resurselor și echipamentelor în Africa face dificilă monitorizarea eficientă a focarelor și a mutațiilor virusului.
Cercetătorii sunt preocupați de mutațiile rapide ale virusului, în special cele care poarta semnătură APOBEC3, care accelerează evoluția mpox și contribuie la apariția de noi tulpini. Dr. Miguel Paredes de la Fred Hutchison Cancer Center din Seattle a explicat că toate cazurile de transmitere de la om la om ale mpox prezintă această mutație, ceea ce complică și mai mult răspunsul sanitar.
Focarele de mpox se manifestă și în afara Africii, cu răspândire observată în rândul adulților, în special în contextul sexual, și în rândul copiilor, în special în taberele de refugiați din Congo și Burundi.
Îngrijorările cresc în rândul cercetătorilor cu privire la riscurile asociate cu această boală pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii și femeile însărcinate. Lipsa resurselor în Africa îngreunează monitorizarea eficientă a focarelor, cu multe cazuri diagnosticate pe baza simptomelor fără confirmare de laborator.
Dr. Emmanuel Nakoune de la Institutul Pasteur din Bangui a subliniat necesitatea urgentă de echipamente și reactivi pentru a urmări evoluția virusului și a răspunde adecvat crizei de sănătate.