Valoarea prejudiciului pentru abuzul în serviciu ar putea fi dată de indicatori economici: trei salarii minime brute pe economie sau două salarii minime, nete
Punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR are termen limită săptămâna aceasta la Camera Deputaţilor, după ce în Senat a ieşit scandal după impunerea pragului de 250.000 de lei.
De asemenea, există critici vehemente privind introducerea în definirea abuzului în serviciu a noţiunii „cu ştiinţă”, întrucât, spun specialişti, ar anula toate dosarele, fiind foarte greu de probat.
Coaliţia vrea ca pragul să reprezinte fie trei salarii minime brute, fie două salarii medii brute. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a mers astăzi la şedinţa grupurilor parlamentare PNL şi PSD din Camera Deputaţilor pentru a explica cum ar putea fi calculat pragul pentru abuzul în serviciu.
PNL propune un prag de două salarii minime brute, deşi există opinii că nu este necesar un prag pentru abuzul în serviciu.
PSD rămâne la pragul de 9000 de lei.
USR intenţionează însă să atace la CCR pragul pentru abuz în serviciu, în timp ce AUR cere explicații pentru ce s-a întâmplat la Senat.
Conform unor surse, liderii PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu au avut discuţii şi în weekend despre reglementarea abuzului în serviciu, convenind să fie informate toate partidele despre deciziile luate. Miercuri, Camera Deputaţilor ar trebui să dea un votul final.
–––––––––––––––––––––––––––
Cele două proiecte care au agitat apele şi au creat tensiune pe scena politică în ultima săptămână urmează să fie tranşate zilele acestea în Parlament. Proiectul pensiilor speciale, jalon important în PNRR, ar putea suferi noi modificări. Iar deputații vor decide şi în privinţa unui prag mult scăzut pentru incriminarea abuzului în serviciu. Toate explicațiile vin de la Marius Vulpe.
Este posibil să nu se vină cu nicio valoare fixă pentru dezincriminarea penală a abuzului în serviciu, potrivit surselor noastre este posibil să se vină cu niște indicatori economici, a transmis Marius Vulpe, pentru TVR Info. Adică tot ce înseamnă faptă penală pentru abuz în serviciu să fie incriminată dacă valoarea prejudiciului va depăși fie trei salarii minime brute pe economie, fie valoarea a două salarii minime pe economie, nete. Rămâne de văzut pe care din aceste soluții se va merge în discuțiile din Comisia juridică din această seară. Există și voci care susțin că, decât să fie un prag de 9.000 de lei, mai bine să nu mai existe niciun prag.