Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Rata de vaccinare anti-COVID-19 la populaţia adultă este de 50,5%, cu prima doză

În ceea ce priveşte evoluţia campaniei de la debutul din 27 decembrie 2020 până la acest moment, sunt peste 8.091.000 de persoane care au primit cel puţin o doză de vaccin, ceea ce înseamnă un procent de vaccinare din populaţia adultă de aproximativ 50,5%, iar din populaţia generală vaccinarea cu cel puţin o doză reprezintă un procent de aproximativ 42%.
El a arătat că cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează la grupa de vârstă 50-59 de ani, fiind de aproape 58%, la grupele de la 40 până la 79 de ani rata de vaccinare medie fiind de 53,6%.
„Rămânem cu o rată de vaccinare în continuare insuficientă la persoanele de peste 80 de ani, este de 30,8% şi la grupele mici de vârstă, 12-15 ani, este în momentul de faţă la 11,3%”, a spus Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19 a arătat că până în prezent peste 2.450.000 de persoane care au primit doza booster, ceea ce reprezintă aproximativ 54% din cei eligibili care au mai mult de patru luni de la prima schemă de vaccinare.
Gheorghiţă a menţionat că la categoria 5-11 ani aproximativ 7.300 de copii au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19 în cele 341 de cabinete de vaccinare din centre. El a arătat că sunt 37 de cabinete de medicină de familie care au solicitat doze pediatrice. Gheorghiţă a mai precizat că au fost recepţionate 760 de doze pediatrice şi au fost administrate până la acest moment 95 de doze.
Gheorghiţă a afirmat şi că Registrul Electronic Naţional de Vaccinare va fi optimizat începând de luni, astfel încât să poată fi înregistrate şi persoanele fără documente.
„Un alt element important este legat de optimizarea Registrului Electronic Naţional de Vaccinare tocmai pentru a permite să înregistrăm persoanele fără acte de identitate, pentru că aveam o problemă la persoanele fără adăpost, unde în mod obişnuit direcţiile de asistenţă socială din cadrul primăriilor se ocupă de eliberarea şi de actele de identitate, de a sprijini aceste persoane pentru eliberarea actelor de identitate, însă mulţi dintre ei migrează dintr-o regiune în alta sau dintr-un judeţ în altul şi din acest punct de vedere au probleme şi atunci, pentru a facilita procesul de vaccinare, începând de luni, 14 (n.r. februarie) s-a optimizat Registrul Electronic Naţional de Vaccinare şi pot să fie înregistrate şi aceste persoane tocmai pentru a exista o evidenţă clară a acestor persoane. Practic, se va bifa, se va selecta o categorie de persoană fără adăpost, fără documente de identitate şi vor fi introduse”, a spus Gheorghiţă.