Val de reacții după scandalul ”puilor vopsiți”

28 martie 2024, 18:37

Produsele avicole din România sunt sigure din punct de vedere al sănătății publice, sunt competitive calitativ la nivel european și pot fi consumate. Este anunţul făcut de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, după ce preşedintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a declarat că puii sunt hrăniţi intenționat cu anumite furaje pentru a obține o culoare galbenă, înșelătoare. Autoritatea Sanitar Veterinară menționează că este vorba despre aditivi care sunt admiși în legislație.

Reprezentanții crescătorilor de păsări din România susțin la unison că produsele sunt sigure pentru consum și explică de unde provine culoarea galbenă. Depinde cu ce sunt hrănite păsările, spun crescătorii, care ne asigură că produsele autohtone sunt de calitate.

”Culoarea pielii variază de la un galben foarte puțin intens la un galben aproape portocaliu în funcție de materiile prime furajere care se folosesc în hrană puilor. Printre materiile prime furajere bogate în betacaroten enumerăm porumbul, făina de lucernă, făina de gălbenele, iarbă verde în cazul puilor crescuți în aer liber. Utilizarea acestor materii prime în hrană puilor virează culoarea pielii spre un galben mai intens”, anunță Uniunea Crescătorilor de Păsări.

Leonard Stafie, doctor inginer în zootehnie, Iași: Din punct de vedere tehnic este o aberație, deoarece nu poți să pui ceva în mâncarea unui pui și el a două zi sau a trei zi sau după o săptămâna iese cu o coloratie alb-portocalie.

Petru Alexe, Universitatea „Dunărea de Jos”, Galaţi: Acei pui care sunt pe piață, care sunt din creșterea intensivă, evident că nu au aceeași culoare, nu au aceeași stare de bine a animalului, care să confere o dezvoltare normală, dar sunt abolut compatibili cu consumul.

România produce aproape 400 de milioane de pui a spus ministrul Agriculturii, care a precizat că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Eu nu cred acest lucru, că fermierii fac așa ceva, în primul rând. În al doilea rând, ANSVSA, care nu e în subordinea Ministerului Agriculturii, face verificări și bineînțeles că se va ieși cu un raport pe acest lucru.

Românii sunt mari consumatori de carne de pui. Prea puțini sunt aceia care pot lua puiul direct din ogradă. Ceilalți încearcă să găsească cea mai sănătoasă varianta pe care o găsesc la raft.

La nivel european doar 10% din pui sunt crescuți în aer liber, în stil tradițional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite