Vaccinul împotriva HPV, gratuit până la 26 de ani. Virusul, asociat cu mai multe cancere, inclusiv la bărbaţi
Vaccinul împotriva HPV, virusul asociat cu mai multe tipuri de cancer care fac ravagii în România, va putea fi administrat gratis până la 26 de ani. Parlamentul a adoptat o lege care extinde vârsta până la care şi fetele, şi băieţii, pot beneficia de gratuitate. Femeile care n-au împlinit 46 de ani primesc o compensare de 50 la sută. Legea urmează să fie trimisă preşedintelui pentru promulgare.
Până la noua lege, vaccinul împotriva HPV era gratuit doar pentru cei care au între 11 şi 18 ani inclusiv.
De un an şi jumătate, de când s-a oferit o compensare şi pentru femeile până la 45 de ani, tot mai multe au ales să se protejeze prin vaccinare.
Din aproape o sută de mii de persoane care au iniţiat schema de imunizare în ultimul an, majoritatea femei, aproape jumătate aveau peste 19 ani. Iar 80 la sută din dozele folosite au fost cu compensare. Parlamentul a decis că gratuitatea va fi acordată de stat până la 26 de ani.
Diana Brâncuş, jurnalist senior TVR: Pentru cei care doresc să se vaccineze anti-HPV, beneficiul este important, în condiţiile în care o singură doză costă peste 600 de lei, iar cei care au trecut de 15 ani trebuie să facă trei doze în decurs de un an. Femeile care au împlinit 26 de ani şi nu au ajuns încă la 46 de ani beneficiază în continuare de o compensare de 50 la sută.
Ana Măiţă, preşedinta Asociaţiei Mame pentru Mame: Este o măsură de sănătate publică extraordinară. Eu mi-am vaccinat băieţii din buzunarul meu propriu acum câţiva ani. Băieţii sunt purtători, pe de o parte, deci pot să-şi infecteze partenerele, dar şi ei sunt la risc pentru a face câteva forme de cancere foarte grave cauzate de HPV.
Papillomavirusul uman, pe scurt HPV, are peste 200 de tulpini, din care 15 sunt asociate cu cancerul. 80 la sută din oameni sunt infectaţi cel puțin o dată, până la 45 de ani. Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate în doi ani. Cele persistente pot evolua însă către diverse forme de cancer, şi la femei, și la bărbaţi.
Conf. dr. Roxana Bohîlţea, preşedinta Societăţii Române de Medicină Preventivă: HPV e implicat în apariţia a şase localizări ale cancerului, nu doar col uterin, ci și orofaringian, vaginal, vulvar, anal şi penian. Transmiterea e pe cale sexuală şi la femei şi la bărbaţi.
Dr. Marilena Băluţă, medic primar obstetrică-ginecologie, Asociaţia ,,Şi eu am dreptul să fiu părinte”: Consecinţele infecţiei cu HPV, mă refer aici la leziunile de col, pot fi cauză de infertilitate. Recomandăm tuturor, şi băieţi, şi fete, să se vaccineze HPV.
Prof. dr. Nicolae Suciu, medic primar obstetrică-ginecologie, Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului: E un beneficiu major şi pentru reproducere. Infecţia HPV însoţeşte între 5 şi 65 la sută din stările de graviditate: boli avortive, naşteri premature.
Anual, aproape 3500 de românce află că au cancer de col uterin şi peste 1800 mor. Rata mortalităţii e triplă faţă de media europeană. România are şi tot mai multe cazuri noi şi decese de la cancere în zonele intime şi la gât şi gură, asociate cu HPV, deci prevenibile prin vaccinare.