Usturoiul „Benone”, salvarea fermierilor din Buzău. Soiul a fost botezat după Benone Sinulescu, celebrul interpret de muzică populară

5 octombrie 2023, 21:02

Fermier de când se știe, Gheorghe Nica cultivă usturoi an de an în ciuda vârstei de 70 de ani. A investit peste 10 mii de lei în acest sezon pentru lucrările de plantare și recoltare și speră ca producția să acopere cheltuielile și să lase loc de un mic profit.

Prețul variază în funcție de mărimea căpățânii, între 10 și 20 de lei pe kilogram. Producătorul din Buzău are clienți fideli care vin din toată țară să cumpere soiul „Benone”, renumit pentru aroma să.

Deși a fost un an agricol cu puține precipitații, soarta le-a zâmbit fermierilor buzoieni, iar recolta este bună.

Soiul de usturoi Benone, cultivat în mod tradițional în zona Râmnicel, este un sortiment vechi românesc, salvat de la dispariție și omologat de Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Acum însă cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice lucrează la o varietate nouă „diamant” pe care speră să o omologheze până anul viitor.

Cu peste 270 de fermieri înscriși în programul de susținere derulat de Ministerul Agriculturii și o suprafață de aproape 600 de hectare de culturi, județul Buzău domină piața românească a usturoiului.

Pe lângă numeroasele întrebuințări în gastronomie, usturoiul Benone este preferat și de producătorii tradiționali de preparate din carne, și în special cârnați de Pleşcoi, pentru că oferă o aromă puternică dar ajută și la conservarea alimentelor pe o perioadă îndelungată.

Urmărește-ne pe Google News