Urmările cutremurului din Tibet. Peste 400 de persoane, scoase de sub dărâmături. Mărturiile unui alpinist aflat pe Everest

Peste 400 de persoane prinse sub dărâmături în Tibet, în urma cutremurului de marţi, au fost salvate, au anunțat oficialii chinezi. Mai multe personae sunt de negăsit, potrivit Reuters.
Epicentrul cutremurului cu magnitudinea 6,8 de marți, unul dintre cele mai puternice din regiune din ultimii ani, a fost localizat în Tingri, în Tibetul chinez, la aproximativ 80 km nord de Muntele Everest, cel mai înalt munte din lume. De asemenea, a zguduit clădiri din Nepal, Bhutan și India, țări învecinate.
Cutremurul a fost atât de puternic încât o parte a terenului din zona epicentrului și din jurul acestuia a alunecat până la 1,6 m pe o distanță de 80 km, conform unei analize efectuate de United States Geological Survey.
La 24 de ore după producerea cutremurului, cei prinși sub dărâmături au îndurat o noapte cu temperaturi sub zero grade, ceea ce a sporit presiunea asupra salvatorilor care caută supraviețuitori într-o zonă de mărimea Cambodgiei.
Temperaturile din regiunea de mare altitudine au scăzut până la minus 18 grade Celsius peste noapte.
Potrivit experților, persoanele blocate sau cele fără adăpost sunt expuse riscului de hipotermie rapidă și pot trăi doar între cinci și zece ore, chiar dacă nu sunt rănite.
Cel puțin 126 de persoane au fost ucise și 188 au fost rănite în partea tibetană, a raportat televiziunea de stat CCTV.
Nu au fost raportate decese în Nepal sau în alte zone.
Autoritățile chineze nu au anunțat încă câte persoane sunt date dispărute în continuare.
În Nepal, un oficial a declarat pentru Reuters că seismul a distrus clădirea unei școli dintr-un sat de lângă Muntele Everest, care se află la granița dintre Nepal și Tibet. Nimeni nu se afla înăuntru la momentul respectiv.
Alpinistul german Jost Kobusch a declarat că se afla chiar deasupra taberei de bază Everest, pe partea nepaleză, când a avut loc cutremurul. Cortul său s-a zguduit violent și a văzut mai multe avalanșe. El nu a fost rănit.
„Urc singur pe Everest iarna și… se pare că sunt practic singurul alpinist de acolo, în tabăra de bază nu este nimeni”, a declarat Kobusch pentru Reuters în cadrul unui apel video.
Compania care a organizat expediția, Satori Adventure, a declarat că Kobusch părăsise tabăra de bază și cobora miercuri spre Namche Bazaar, în drum spre Kathmandu.
Pagube mari în Tibet
Cifrele iniţiale au arătat că 3 609 locuințe au fost distruse în regiunea Shigatse, unde locuiesc 800 000 de oameni, a raportat presa de stat marți seara.
Au fost mobilizați peste 1 800 de salvatori și 1 600 de soldați.
Imaginile difuzate de CCTV au arătat familii înghesuite în corturi ridicate rapid de soldați și lucrători umanitari în așezările din jurul epicentrului, unde au fost înregistrate sute de replici.
Mass-media de stat a declarat că peste 30 000 de persoane afectate de cutremur au fost relocate.
Tingri, unde locuiesc aproximativ 60 000 de persoane, este cel mai populat ținut tibetan de la granița Chinei cu Nepalul și este administrat din orașul Shigatse, sediul tradițional al Panchen Lama, una dintre cele mai importante figuri ale budismului tibetan.
Mass-media de stat a raportat că mănăstirea Tashilhunpo din Shigatse, fondată în 1447 de primul Dalai Lama, nu a suferit pagube.
Al 14-lea și actualul Dalai Lama, împreună cu prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba, președintele rus Vladimir Putin și președintele taiwanez Lai Ching-te, au transmis condoleanțe victimelor cutremurului.
Părțile sud-vestice ale Chinei, Nepalul și nordul Indiei sunt adesea lovite de cutremure cauzate de coliziunea plăcilor tectonice indiană și eurasiatică, care împing în sus o veche mare care este acum platoul Qinghai-Tibetan.
Peste 500 de replici
Peste 500 de replici cu magnitudini de până la 4,4 au urmat cutremurului până miercuri la ora 8 a.m., a declarat China Earthquake Networks Centre.
În ultimii cinci ani, au avut loc 29 de cutremure cu magnitudini de 3 sau mai mari pe o rază de 200 km de epicentrul cutremurului de marți, potrivit datelor biroului local pentru cutremure.
Cutremurul de marți a fost cel mai grav din China de la cutremurul cu magnitudinea de 6,2 din 2023, care a ucis cel puțin 149 de persoane într-o regiune izolată din nord-vest.
În 2008, un cutremur cu magnitudinea de 8,0 a lovit Sichuan, provocând moartea a cel puțin 70 000 de persoane, fiind cel mai mortal cutremur care a lovit China de la cutremurul Tangshan din 1976, care a provocat moartea a cel puțin 242 000 de persoane.