Unul din cinci adulți care a trecut prin COVID raportează o nouă problemă de sănătate. Long-COVID, noul pericol cu care se luptă cercetătorii

Informații despre long-COVID
Informații despre long-COVID
27 mai 2022, 13:56

Probleme de sănătate dezvoltate după trecerea prin boală au raportat atât pacienți care au avut o formă severă de COVID-19, dar și cei cu forme medii, mai arată raportul.

CDC a analizat fișele medicale a peste 350.000 de adulți din SUA care au trecut prin boală și le-au comparat cu 1,6 milioane de fișe  ale unor pacienți care nu au avut COVID-19.

Cercetătorii CDC au descoperit că adulții peste 65 de ani care au trecut prin boală au raportat toate cele 26 de afecțiuni long-COVID pe care studiul le-a acoperit, față de cei care nu au trecut prin boală, iar adulții tineri care au trecut prin boală au raportat 22 din acetste afecțiuni.

Printre cele 26 de afecțiuni identificate de cercetători se numără probleme ale sistemului respirator, embolisme pulmonare – blocarea unei artere pulmonare care duce la dureri în piept și scurtarea respirației, care au fost raportate de cei mai mulți pacienți care au trecut prin COVID-19. De altfel, conform cercetării, pacienții care au trecut prin boală sunt de două ori mai predispuși să dezvolte astfel de afecțiuni, comparativ cu cei care nu au luat virusul.

Afecțiunile raportate de pacienții care au trecut prin COVID au fost: probleme cardiovasculare, pulmonare, hematologice, renale, endocrine, gastrointestinale, musculare, osoase, psihiatrice, neurologice. Studiul CDC, aici.

Încă nu se cunoaște cât timp afectează long-COVID pacienții și, până în prezent, specialiștii nu știu cum să împiedice dezvoltarea afecțiunilor post-COVID. Singurul sfat pe care aceștia îl dau este vaccinarea anti-COVID și efectuarea dozelor booster, notează revista Time.

Totuși, în timp ce vaccinurile reduc riscul ca pacienții să facă forme severe ale bolii, nu garantează că persoanele infectate nu vor face după boală long-COVID.

Un studiu publicat recent în revista Nature arată că vaccinarea a redus riscul apariției long-COVID cu doar 15 la sută, față de studiile anterioare, care înaintau procente mult mai ridicate – 40-50 la sută protecție în fața long-COVID pentru cei care treceau prin boală. Studiul publicat în revista Nature este disponibil aici.

Ziyad al-Aly, co-autor al studiului publicat în revista Nature, epidemiolog la Universitatea Washington, a atras atenția că eforturile autorităților de a reduce long-COVID trebuie să meargă dincolo de vaccinare. Având în vedere că măsurile de protecție folosite până acum au fost eliminate – masca și distanțarea socială, este necesară dezvoltarea unor vaccinuri și medicamente care să reducă riscul apariției long-COVID la pacienții care au trecut prin boală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă