„Unul a fost lovit în plin și a luat foc, unul a fost mitraliat și șoferii au reușit să scape cu al treilea vehicul”. Transportatori români, blocați în războiul din Ucraina
Cele mai mari probleme sunt în punctul de frontieră Porubne, unde sunt blocați mai mulți șoferi de tir români.
Unii dintre ei așteaptă de mai multe zile să intre în țară, prin Vama Siret. Au povestit pentru Știrile TVR calvarul prin care trec.
Vasile Marian, şofer de tir: Tancuri pe drum, pe șosea, soldați, nebunie. Stăm aicea. Eu stau de vineri. Colegul ăsta are aproape o săptămână.
Alexandru Cincu, şofer de tir: Să ieșim cât mai repede de aici, că nu mai suportăm situația!
Șoferii de tir se aflau în cursă la Kiev când a început războiul. Dar în capitala Ucrainei nu a mai avut cine să facă recepția mărfii. Așa că transportatorii s-au reîntros în vamă.
Acum, nu pot intra în România pentru că nu găsesc un broker care să avizeze exportul produselor înapoi în țara noastră.
Cristinel Curea, administratorul unei firme de transport: Camioanele astea, ne explică ei, au fost devamate, iar marfa aparţine Ucrainei. Şi nu are cine să ne facă exportul din Ucraina către România. Toate sistemele vamale în momentul ăsta sunt închise.
Transportatorii români au sesizat problema autorităților române și celor din țările vecine și așteaptă ca șoferii să fie lăsăți să intre în țară.
Radu Dinescu, secretar general UNTRR: Unii și-au pierdut camioane. Știm de cazul unei companii cu 3 vehicule. Unul a fost lovit în plin și a luat foc, unul a fost mitraliat și șoferii au reușit să scape cu al treilea vehicul. Și, din păcate, autoritățile din Ucraina oferă prioritate exclusiv refugiaților.
Numai în punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și Republica Moldova sunt blocate peste 120 de camioane românești, susțin reprezenanții companiilor.
Sunt și șoferi de tir români pe care războiul i-a prins în Rusia. Transportatorii le recomandă ca la întoarcere să folosească rute ocolitoare.
Radu Dinescu, secretar general UNTRR: Cei care se află în zona de vest a Federației Ruse pot să urmeaze traseul prin Letonia. Cei care sunt în partea centrală și de est a Rusiei pot să vină prin Georgia-Turcia-România.
Economiștii se așteaptă ca schimburile de mărfuri dintre România, Ucraina și Federația Rusă să fie puternic afectate în perioada următoare.