Universitatea Brown a anunţat un acord cu studenţii săi pro-palestinieni, primul de acest fel în criza ce afectează lumea universitară americană din cauza războiului din Fâşia Gaza

1 mai 2024, 09:02

Universitatea americană Brown, care face parte dintr-un grup prestigios de campusuri din nord-estul Statelor Unite, a anunţat un acord cu studenţii săi pro-palestinieni, primul de acest fel în criza ce zguduie lumea studenţească americană din cauza războiului dus de Israel în Fâşia Gaza, transmite miercuri AFP.

Preşedintele Universităţii Brown din Providence (Rhode Island), Christina Paxson, a salutat, într-un comunicat de presă, desfiinţarea unei tabere de studenţi şi activişti pro-palestinieni la ora 17:00 (21:00 GMT) în schimbul promisiunii Consiliului de administraţie al universităţii că va decide cu privire la posibile „dezinvestiţii de la companii ce permit şi profită de pe urma genocidului din Gaza”.

Tăierea legăturilor dintre marile universităţi private americane şi patroni şi companii care au legături cu Israelul face parte din revendicările mişcării studenţeşti şi activiste care apără cauza palestiniană şi se opune războiului purtat de statul evreu împotriva Hamas din Fâşia Gaza.

Acordul de la Brown este prima concesie acordată de o universitate de elită mişcării naţionale care s-a răspândit în ultimele două săptămâni pe întreg teritoriul Statelor Unite, din California până în vest (Universităţile UCLA, USC, etc ), nord-est (Columbia, Yale, Harvard, UPenn), sau statele din centrul şi sudul SUA, cum ar fi Texas şi Arizona.

Studenţii şi administraţia Universităţii Brown urmează să discute în continuare aspecte ale acordului din mai până în octombrie.

În tabăra improvizată, demonstranţii au sărit de bucurie şi s-au îmbrăţişat în timp ce cântau la aflarea veştii, potrivit unui jurnalist AFPTV.

Studentul Leo Corzo-Clark a salutat „o victorie uriaşă pentru această mişcare internaţională şi pentru poporul Palestinei”.

„Universitatea s-a aşezat să asculte cererile noastre, pe studenţi şi să ia în considerare renunţarea la investiţiile în război, moarte, ocupaţie”, a adăugat studentul Sam Theoharis.

Demonstraţiile din campusurile americane au reînviat în Statele Unite dezbaterea tensionată de la începutul războiului din Fâşia Gaza între libertatea de exprimare, drepturile constituţionale şi acuzaţiile de antisemitism şi antisionism.

Preşedinta Universităţii Brown a recunoscut că „distrugerea şi pierderea de vieţi omeneşti în Orientul Mijlociu i-au împins pe mulţi (studenţi) la un apel pentru o schimbare semnificativă”.

Ea a denunţat, de asemenea, „escaladarea unei retorici incendiare (…) şi creşterea tensiunilor în campusuri din ţară”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite