Un proiect de lege ar putea da dreptul fiecărui pacient la medicină personalizată, care presupune tratamente adaptate de la caz la caz, cu șanse mai mari de vindecare
Teste genetice gratuite se fac acum mai mult din donaţii. Pentru prima dată în România, la Institutul Fundeni se pot depista tipuri rare de leucemii care necesită terapie individualizată, datorită unui aparat de 100.000 de euro de la Asociaţia Dăruieşte Aripi.
Datorită testărilor genetice avansate, medicii îi pot încadra corect pe pacienţi în grupele de risc şi le pot recomanda terapiile personalizate prevăzute în cele mai noi protocoale internaţionale. Astfel, copiii şi adulţii cu leucemie acută primesc mai multe şanse de supravieţuire.
Pentru două tipuri de cancer de sânge, la Fundeni se asigură şi terapii celulare, adaptate fiecărui pacient.
Prof. dr. Alina Tănase, președinta Societățîi Române de Transplant Medular, Institutul Fundeni: E un program continuu. Medicina viitorului este medicina terapiilor combinate.
Conf. dr. Șerban Negru, vicepreședintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății: La momentul de faţă avem testări pe care le furnizează, de regulă, firmele de medicamente. Firmele de medicamente compensează doar acele teste pe care au interes să le facă.
Testele genetice şi terapiile personalizate vor fi un drept al oricărui pacient. Aşa prevede proiectul de lege iniţiat de senatoarea care a învins cancerul, Nicoleta Pauliuc. Este o inițiativă care a depăşit graniţele politice.
Nicoleta Pauliuc, senatoare PNL, inițiatoarea proiectului de lege privind dreptul la medicină personalizată: Medicina personalizată se aplică în grupuri tumor board, echipe specializate în tratamentul cancerului. Să instituim bune practici şi la alte diagnostice.
Patriciu Achimaș Cadariu, senator PSD: O schimbare de paradigmă, medicina personalizată, care poate transforma chiar și cazuri avansate în boală cronică.
Dr. Cristina Berteanu, expert implicat în realizarea Planului Național Anti-Cancer: Rata de succes poate creşte cu 100%, folosind o terapie care ţinteşte celulele tumorale şi nu şi celulele sănătoase şi fără efecte adverse.
Cezar Irimia, președinte, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer: Medicina personalizată o solicităm din 2008, după modelul francez. Dând tratament personalizat, au constatat, la sfârşit de an, o economie de 30%. Au mai observat o creştere a supravieţuirii.
Şi ministrul Sănătăţii susţine proiectul.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății (EXCLUSIV): De multe ori dăm tratamente toxice care nu au efect. Trebuie să fie un program naţional. Prima dată trebuie să abordăm zona care are cel mai mare impact asupra mortalităţii şi morbidităţii. Sunt câteva tipuri de cancere: colorectal, pulmonar, de col uterin sau de sân. Ulterior, să-l extindem.
Şi în Planul Naţional Anti-Cancer este prevăzută rambursarea biomarkerilor pentru terapia ţintită şi chiar a unor testări genomice comprehensive. Ministerul Sănătăţii trebuie să facă normele de aplicare până la jumătatea anului viitor.