Un preşedinte pentru România | Confruntarea între 8 dintre cei 14 candidaţi, la TVR 1, TVR INFO, TVR Internațional și TVR Moldova

15 noiembrie 2024, 09:02 (actualizat 15 noiembrie 2024, 23:46)

Opt dintre cei 14 candidați la președinția României au răspuns invitaţiei la dezbaterea electorală organizată de TVR. Politicienii au răspuns întrebărilor adresate de artiști populari cunoscuți, de studenți și de colegii noștri jurnaliști. Emisiunea a fost difuzată vineri seară și a fost accesibilă și persoanelor cu deficiențe de auz.

Au răspuns invitației: Ana Birchall, Alexandra Bertalan Păcuraru, Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie), Ludovic Orban (președintele Partidului Forța Dreptei), Călin Georgescu, Cristian Diaconescu, Cristian Terheș (Partidul Naţional Conservator Român) și Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale)

Candidații la președinție au fost puşi faţă în faţă cu cetățeni ai acestei țări şi cu întrebările lor, în studioul 3 al Televiziunii Române, transformat într-un ring al ideilor despre viitor. Interpreți populari cunoscuţi și tineri studenți au venit nu doar cu întrebări clare pentru politicieni, ci și cu viziunea lor despre calitățile pe care ar trebui să le aibă un șef al statului. Lor li s-au alăturat jurnaliștii TVR, cu propriile chestionare.

Aneta Stan, interpretă de muzică populară: Principala condiție pe care trebuie s-o îndeplinească, după mine, un președinte al țării este să-și iubească țara.
Gheorghe Turda, interpret de muzică populară: Țin foarte mult ca viitorul președinte să se gândească foarte important să refacă Ansamblul Rapsodia Română.
Iris Ghimpu, studentă: Cred că ar trebui să fie mai degrabă un om adaptabil, care să fie deschis și să arate o deschidere foarte mare către lume, către tot ce se intampola în jurul nostru.
Ștefan Brădianu, student: Să se asigure, mai ales în situații de criză, că fiecare parte a societății își exprimă voință și este ascultată.
Adelin Petrișor, jurnalist TVR: Cu siguranță sunt vremuri complicate pentru întreaga Europă. Pot să spun că întotdeauna am votat cu președintele care duce țara înainte, niciodată înapoi.

Dezbaterea a fost accesibilă și celor 30.000 de persoane fără auz din România.

Elena Dermengiu, interpret mimico-gestual: Avantajul persoanelor surde este că citesc foarte bine limbajul corpului. Ei pot citi din dezbaterrile care nu sunt accesibilizate mult mai bine politicienii decât, poate, noi, auzitorii.

Dezbaterea organizată de Televiziunea Publică a fost transmisă pe TVR 1, TVR Info, TVR Internațional și TVR Moldova, vineri seara, de la ora 21.

Formatul dezbaterii

Formatul dezbaterii a inclus intrebări atât de la jurnaliști ai TVR, cât și de la artiști, precum și de la tineri cu rezultate de excepție în diverse domenii.

Politicienii au tras la sorți numele celor care le-au adresat întrebările.

Fiecare dintre candidați a trecut și prin testul unor cuvinte-cheie privitoare la chestiuni de siguranță națională. De data aceasta, întrebările au venit de la jurnalistul TVR Adelin Petrișor.

În studioul 3 al Televiziunii Române a fost recreat și cadrul tribunei oficiale de la Palatul Cotroceni, iar fiecare candidat a trebuit să se adreseze naţiunii cu un discurs, primul în calitate de președinte, dacă ar fi fost ales.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite