Luni 19 mai 2025 | București 17˚C / Cer variabil

Un papă al punților: Leon al XIV-lea îndeamnă la dialog și solidaritate globală. Viziunea sa în trei gesturi-cheie

9 mai 2025, 09:36 (actualizat 9 mai 2025, 15:15)

După doar două zile de conclav, cardinalii au ales noul Papă! Liderul bisericii catolice este cardinalul american Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, care şi-a ales numele pontifical Leon al 14-lea.

Acesta devine primul suveran pontif născut în America de Nord. Zeci de mii de oameni au aşteptat cu sufletul la gură, în Piaţa Sf. Petru, momentul în care s-a făcut auzit anunţul ”HABEMUS PAPAM”, de la balconul central al Bazilicii Vaticanului.

Noul papă i-a salutat şi îmbrăţişat pe rând pe cardinalii care l-au ales, apoi s-a adresat celor aproape 100.000 de credincioşi prezenţi în Piaţa Sf. Petru de la Vatican.

Născut la Chicago, noul Suveran Pontif era un apropiat colaborat al Papei Francisc, discret şi moderat, cunoscut pentru harul său de a împăca pe toată lumea. În prima sa intervenție de la balconul Bazilicii Sf. Petru, şi-a exprimat speranţa că salutul său de pace să ajungă la întreaga planetă.

Noul papă a făcut apel la construirea de punți prin intermediul dialogului. Pacea fie cu voi toți, au fost primele cuvinte rostite Papa Leon.

Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: Pacea fie cu voi toţi! Aș dori că acest salut de pace să pătrundă în inimile voastre, să ajungă la familiile voastre, la toți oamenii de pretutindeni, în toată lumea. Pacea să fie cu voi!

Papa Leon al XIV-lea a fost felicitat imediat de președintele Donald Trump, într-o postare pe platforma sa Truth Social. Tot acolo, şeful de Casa Albă și-a exprimat nerăbdarea să aibă o întâlnire cu noul suveran pontif.

Papa Leon al XIV-lea a fost ales în cadrul celui de-al patrulea tur de scrutin al conclavului desfășurat în Capela Sixtină.

Fumul alb, simbol al alegerii unui nou Suveran Pontif, a apărut la ora 18:07, ora României, marcând astfel finalul unui proces electoral care a durat două zile. Zeci de mii de oameni au aplaudat în picioare minute în şir, în timp ce fumul alb a ieşit deasupra Capelei Sixtine.

Sper că este un papă la fel de deschis la minte ca cel de dinainte, tolerant şi atent la oameni, generos, care pledează pentru cei săraci, la fel ca Francisc.

Sunt foarte fericit, foarte mulțumit, că avem un nou papă care va continua să susţină credința catolică.

Este fantastic. Să sperăm că va aduce stabilitate pentru Biserică și un strop de credință pentru oameni.

Leon al XIV-lea este al 267-lea pontif din istorie, urmându-i Papei Francisc care a murit luna trecută pe 21 aprilie, la vârsta de 88 de ani.

Trei semnale esențiale de la balconul Vaticanului: Papa Leon al XIV-lea își conturează identitatea

Din primele momente ale apariției sale în balconul Bazilicii Sfântul Petru, noul suveran pontif, Papa Leon al XIV-lea, a transmis lumii întregi trei semnale clare despre stilul său de conducere și prioritățile pontificatului său.

1. Alegerea numelui – un mesaj despre justiție socială

Robert Francis Prevost, primul papă american (cu dublă cetățenie, americană și peruană), a ales numele Leon al XIV-lea, o trimitere directă la Papa Leon al XIII-lea (1878–1903), cunoscut pentru susținerea fermă a drepturilor muncitorilor și pentru enciclica Rerum Novarum, care a pus bazele doctrinei sociale a Bisericii. Alegerea numelui este văzută ca o reafirmare a angajamentului față de învățătura socială a Bisericii, sugerând că noul papă va continua să promoveze echitatea, salariile decente și condiții demne de muncă.

2. Discursul inaugural – un apel puternic la pace globală

Papa Leon al XIV-lea a ales să vorbească în italiană, limba tradițională a papalității, și a inclus un scurt mesaj în spaniolă, ca semn de legătură cu comunitatea peruană pe care a slujit-o timp de decenii. Remarcabil este faptul că nu a vorbit deloc în engleză și nu a menționat Statele Unite, deși este primul papă american – o decizie interpretată ca o dorință de a se prezenta ca lider global, nu doar național.

Mesajul său s-a centrat pe pace: „La pace sia con tutti voi!” – „Pacea să fie cu voi toți!”, a spus el mulțimii. A descris pacea ca fiind „dezarmată și dezarmantă”, „smerită și perseverentă”, făcând ecou apelurilor la pace ale papei Francisc și ale cardinalilor reuniți în conclav, care denunțaseră recent conflictele din Ucraina, Orientul Mijlociu și alte regiuni ale lumii.

3. Ținuta papală – o combinație între tradiție și diferențiere

În contrast cu Papa Francisc, care în 2013 a apărut simplu, în alb, și a renunțat la simbolurile opulente ale funcției, Papa Leon al XIV-lea a ales să poarte un veșmânt papal tradițional de culoare roșie peste sutana albă. Acest gest vizual a semnalat respectul față de tradiție, dar și intenția de a-și marca propria identitate distinctă.

Papa Leon al XIV-lea a evocat și moștenirea predecesorului său: „Încă avem în urechi acea voce slabă, dar mereu curajoasă, a Papei Francisc”, a spus el, aducând un omagiu pontifului dispărut recent, după ce a suferit un accident vascular cerebral în urma unor complicații pulmonare.

În încheierea discursului, noul papă a reluat mesajul de încredere al lui Francisc: „Dumnezeu ne iubește, Dumnezeu îi iubește pe toți, iar răul nu va învinge. Suntem în mâinile lui Dumnezeu.”

Papa Conectat: Cum Leon al XIV-lea schimbă tonul Vaticanului în era rețelelor sociale

Robert Francis Prevost, devenit recent Papa Leon al XIV-lea, aduce la Vatican o voce puternică și neconvențională în spațiul digital. Cu peste 400 de postări în 14 ani pe rețeaua X (fostă Twitter), fostul episcop american s-a remarcat prin poziții ferme și empatie socială, abordând subiecte sensibile precum violența sexuală în Biserică, rasismul, imigrația sau pedeapsa cu moartea.

Papa Leon al XIV-lea a criticat deschis politici anti-imigrație, a cerut transparență în cazurile de abuzuri clericale și a pledat pentru abolirea pedepsei capitale. Reacția sa recentă la declarațiile vicepreședintelui SUA a devenit virală, reconfirmându-i profilul de lider global implicat, fără teamă de confruntare.

Deși nu e sigur că va menține același ritm online din noua postură papală, începutul pontificatului său anunță o deschidere fără precedent a Bisericii Catolice către realitățile și dezbaterile lumii contemporane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite