Un incendiu de vegetaţie a mistuit părţi importante din 2 situri de protejare a naturii, în județul Bacău

16 aprilie 2024, 12:37

Dezastru ecologic în Bacău. Hectare întregi de stuf şi copaci de pe marginea unui lac au ars, iar efective importante de păsări şi alte vieţuitoare protejate de lege fie au pierit în flăcări, fie au fugit. Autorităţile iau în calcul o posbilă incendiere intenţionată a ariei protejate.

Zona din apropierea Lacului Galbeni de lângă Bacău a luat foc în urmă cu trei zile.

Zece hectare de vegetație au ars la marginea municipiului Bacău, unde se întrepătrund două situri Natura 2.000. Până acum câteva zile în zonă trăiau efective importante de păsări și alte viețuitoare protejate de lege. Autoritățile vor să afle dacă a fost o mână criminală.

Datorită multitudinii de păsări care locuiesc aici, gâște, lebede, rațe și broaște țestoase, zona prezintă interes pentru braconieri. Ultimii au fost observați acum câteva zile.

Valentin Balaș, reprezentant Centru Regional de Ecologie Bacău: Colegii noștri au observat niște braconieri care întindeau plasele și la vederea colegilor au abandonat barca și niște plase de pescuit.

Ion Mariș, reprezentant Agenția Națională a Ariilor Protejate: Este chiar sezonul de cuibărit, toate speciile de păsări care folosesc acest stuf ca și casă temporară sunt în perioada lor de maximă vulnerabilitate.

Conf. dr.  Carmen Gache, Universitatea Al. I Cuza Iași: Fie au murit, fie au pierdut o pontă. Trebuie să-și ocupe teritorii noi, pentru că aici nu mai au stuf. Asta înseamnă să intre în competiție cu alte perechi deja instalate în celelalte teritorii și este posibil ca măcar o parte dintre perechile care au cuibărit în zonă anul acesta să nu poată scoate pui.

Cauza incendiului este folosirea focului deschis, deocamdată va trebui probat dacă focul a fost pus cu intenția de a distruge zona.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite