Un elevator portabil, o poartă deschisă spre lume. Şanse pentru persoanele cu probleme de mobilitate
Ce-ati face dacă, brusc, nu ați mai putea merge sau urca o scară? Izolarea este capcana pentru cei peste un milion două sute de mii de români, care, potrivit Eurostat, au activităţile sever limitate. Insă ONG-urile dăruiesc speranţă. Un lift portabil ajută mii de copii să depăşească barierele. Iar scaunele rulante sunt adevarate punţi către lume. O fundaţie oferă acum un milion de euro pentru mobilitatea fizică şi socială.
Un elevator cât o valiză ajută deja mii de copii cu dizabilități să urce spre visurile lor. Persoanele invalide, cele care nu pot face efort din cauza greutății sau nevăzătorii depășesc bariera treptelor cu dispozitivul portabil, donat de o asociație.
Ionuţ Stancovici, fondatorul asociaţiei Caiac Smile: La Buzău, o mămică de 70 de ani care-şi coboară în fiecare zi fetiţa de la etajul 4. Tata nu mai este şi s-au pregătit că nu mai ies niciodată din casă, pentru că nu putea să o ducă în braţe de la etajul 4. Cu acest elevator o scoate zilnic. Donez foarte multe elevatoare la centrele judeţene de resurse şi asistenţă socială. Instituţia de obicei e la etajul 2 sau 3.
Diana Brâncuş, jurnalist senior TVR: Pentru oricine, treptele pot deveni brusc un obstacol insurmontabil. Şi nu doar din cauza unei dizabilităţi locomotorii, dar şi de la alte probleme de sănătate, precum cele cardiace, care te împiedică să urci unde îţi doreşti sau ai nevoie.
De 15 ani, Erika depinde de scaunul rulant. Avea 21 de ani când s-a trezit, într-o dimineață, că nu mai poate merge. Avea o tumoră la măduvă. Nu o dată a ratat evenimente de familie sau întâlniri importante, pentru că locul în care trebuia să ajungă nu era accesibil.
Erika Garnier, coordonator program, Fundaţia Motivation România: Te trezeşti în faţa unui şir lung de trepte, în faţa unei platforme care are rolul de a ajuta o persoană cu dizabilităţi, dar ea nu poate fi acţionată decât cu sprijinul altcuiva care nu-i acolo sau e stricată sau ajungi în faţa unui lift defect. Şi atunci se termină viaţa independentă.
50 de oameni care nu mai pot merge, după ce au trecut prin accidente rutiere, au căzut de la înălțime și chiar după accidente banale, din joacă, vor primi gratis scaune rulante prin proiectul coordonat de Erika.
Granturi de un milion de euro, în total, sunt oferite acum ONG-urilor și pentru alte proiecte care sprijină mobilitatea fizică și socială, pentru acces la educație, muncă și cultură.
Cătălina Murariu, director executiv al fundaţiei finanţatoare: Mobilitate fizică şi socială înseamnă pentru noi îndepărtarea barierelor, acele lucuri care i-ar împiedica pe oameni să-şi atingă potenţialul deplin. Mobilitatea socială, din perspectiva noastră, înseamnă posibilitatea de a schimba un destin.
Aproape un milion de români sunt înregistraţi oficial cu dizabilităţi, iar la peste un sfert dintre ei, handicapul este fizic. Multe şcoli şi instituţii publice şi chiar propriile locuinţe nu le sunt accesibile.