Ultima zi în care credincioșii își pot lua rămas bun de la Papa Francisc. Peste 128.000 de persoane au trecut prin faţa sicriului
Este ultima zi în care credincioşii se pot reculege la sicriul cu trupul neînsufleţit al Papei Francisc, depus la Bazilica Sfântul Petru. Peste 128 de mii de credincioşi au adus, potrivit celor mai recente estimări, un ultim omagiu aici, de miercuri dimineaţă încoace.
Scene haotice au avut loc vineri în faţa Vaticanului, în timp ce mulţimea de persoane îndoliate, venite să-i aducă un ultim omagiu regretatului Papă Francisc, continua să se adune în ultima zi în care trupul neînsufleţit al acestuia este depus în Bazilica Sfântul Petru, notează DPA.
Oamenii care stăteau la coadă pe Via della Conciliazione, principala rută de acces către Piaţa Sfântul Petru, au împins barierele de securitate, unii îndreptându-se spre bazilică, potrivit unui reporter DPA aflat la faţa locului.
Membrii forţelor de ordine au încercat să-i oprească.
Joi seară, uşile bazilicii au rămas deschise dincolo de programul oficial, mult timp în noapte.
Uşile lăcaşului de cult s-au redeschis, vineri, la ora locală 07.00, iar potrivit programului oficial, ar trebui să se închidă cu 5 ore mai repede, pentru a permite începerea pregătirilor de înmormântare.
În această seară, Cardinalul Kevin Farrell, cel care a făcut anunţul decesului Papei Francisc şi care a supravegheat procedurile de depunere a trupului neînsufleţit, va conduce ritualul pentru sigilarea sicriului înaintea funeraliilor de mâine.
Cel puțin 50 de lideri din întreaga lume și 10 monarhi sunt așteptați să sosească începând de astăzi la Vatican.
Televiziunea Română este din nou martor al istoriei. Pe lângă amplele corespondenţe pregătite zilnic de trimişii noştri speciali, vă vom prezenta în direct, sâmbătă, de la ora 10.00, în transmisiune simultană, pe TVR 1 şi TVR Info, funeraliile Papei Francisc.
După acest moment, întreaga atenţie se va îndrepta către conclavul care ar urma să aibă loc între 6 şi 11 mai.
Peste 128.000 de persoane au trecut prin faţa sicriului
Peste 128.000 de persoane au intrat începând de miercuri dimineaţă în Bazilica Sfântul Petru din Roma pentru un ultim omagiu la sicriul cu trupul neînsufleţit al Papei Francisc, care a încetat din viaţă luni, la vârsta de 88 de ani, a anunţat vineri Vaticanul, transmite AFP.
Începând de miercuri, ora 11:00 (09:00 GMT) până vineri, ora 08:00 (06:00 GMT), „peste 128.000 de persoane” au stat la coadă la Bazilica Sfântul Petru pentru a-i aduce un ultim omagiu suveranului pontif, al cărui sicriu deschis este expus în faţa altarului principal al bazilicii, a anunţat Vaticanul într-un comunicat.
Vaticanul face vineri ultimele pregătiri pentru funeraliile Papei Francisc, care vor avea loc sâmbătă dimineaţă în Piaţa Sfântul Petru din Roma, credincioşii şi turiştii având la dispoziţie o ultimă zi pentru a aduce un ultim omagiu la sicriul deschis.
Ultimele pregătiri pentru înmormântarea regretatului pontif
După funeralii, sicriul cu trupul neînsufleţit al Papei Francisc va fi transportat pentru înhumare, conform dorinţelor sale, în bazilica papală Santa Maria Maggiore din Roma.
Un grup de „săraci şi nevoiaşi” va fi prezent pe treptele bazilicii pentru a întâmpina sicriul pontifului, un apărător fervent al celor marginalizaţi.
Mormântul său din marmură, purtând o singură inscripţie, „Franciscus”, conform dorinţei Papei Francisc, va putea fi vizitat începând de duminică dimineaţă.
50 de şefi de stat şi 10 monarhi vor fi prezenți la funeraliile pontifului
Majoritatea celor 50 de şefi de stat şi 10 monarhi care şi-au confirmat până acum prezenţa la funeraliile pontifului, inclusiv preşedintele american Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, urmează să sosească la Roma vineri.
Cel puţin 130 de delegaţii străine vor fi prezente, inclusiv cele ale preşedintelui argentinian Javier Milei şi ale prinţului William al Marii Britanii.
„Câteva sute de mii” de persoane vor călători în Oraşul Etern, potrivit Protecţiei Civile din Italia în acest weekend care se preconiza deja a fi unul aglomerat din cauza unei sărbători legale.
Autorităţile italiene şi cele ale Vaticanului au luat măsuri stricte de securitate în zona din jurul Bazilicii Sfântul Petru, cu mii de voluntari şi forţe de ordine mobilizate, dar şi un sistem anti-dronă, lunetişti pe acoperişuri şi avioane de vânătoare gata de decolare.

După înmormântare, toate privirile se vor îndrepta către cei 135 de cardinali electori – cei cu vârsta sub 80 de ani – reuniţi în conclav pentru a-l alege pe succesorul lui Francisc.
Data începerii conclavului este încă necunoscută, însă, dar conform regulilor Vaticanului, ar trebui să înceapă între a 15-a şi a 20-a zi după moartea papei, adică între 5 şi 10 mai.
Cardinalii, care au început să se întâlnească la Roma şi s-au văzut deja de trei ori, se vor reuni în Capela Sixtină unde vor avea loc până la patru scrutinuri pe zi, două dimineaţa şi două după-amiaza.