UE pregătește al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. Sunt vizate piesele pentru armamentul rusesc fabricate în străinătate
UE pregătește cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând componentele de fabricație străină găsite în armamentul rusesc, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, aflat la Kiev.
„Trebuie să consolidăm măsurile de eludare a sancțiunilor, deoarece Rusia nu poate produce (armament) fără piese, cipuri și alte componente importate”, a declarat Borrell la o conferință de presă alături de ministrul de externe Andrii Sybiha. „Ar trebui să folosim sancțiunile pentru a izola capacitățile industriale ale Rusiei de importurile din alte țări”.
Blocul european a adoptat deja 14 pachete de sancţiuni ca răspuns la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, cu scopul de a submina economia Moscovei și capacitatea de a susține războiul.
Cel mai recent pachet, adoptat la 20 iunie, a fost aplicat industriei gazelor din Rusia.
Comentariile lui Borrell vin în contextul în care președintele Volodimir Zelenski continuă să îndemne aliații occidentali să aplice mai multe sancțiuni împotriva furnizorilor de componente utilizate cu precădere în dronele rusești.
Rusia și-a intensificat atacurile cu drone asupra orașelor ucrainene în ultimele luni, Zelenski raportând peste 2.000 de drone rusești de tip Shahed lansate asupra Ucrainei în octombrie.
China, Iranul și Coreea de Nord, alături de Rusia
Potrivit lui Zelenski, cele peste 2.000 de drone de tip Shahed lansate în octombrie coincid cu „peste 170.000 de componente care ar fi trebuit să fie blocate să ajungă în Rusia”, a declarat Zelenski în discursul său din 2 noiembrie. „Microcipuri, microcontrolere, procesoare și multe alte componente permit această teroare”.
Rusia continuă să evite sancțiunile prin utilizarea rețelelor de eludare a sancțiunilor și a societăților fantomă. Rusia este, de asemenea, ajutată în eludarea sancțiunilor prin intermediul aliaților săi, inclusiv China, Iranul și Coreea de Nord.
În ultimele luni, sprijinul special al Chinei pentru industria de apărare a Rusiei a jucat un rol semnificativ în schimbarea situației pe câmpul de luptă din Ucraina în favoarea Moscovei.
Reuters a raportat la 25 septembrie, citând surse europene de informații, că Rusia a înființat în secret un program de dezvoltare și producție în China pentru drone de atac care urmează să fie utilizate în războiul din Ucraina
La 6 noiembrie, șeful agenției de informații din Australia a avertizat că „furnizarea masivă” de către Beijing de bunuri cu dublă utilizare, precum și sprijinul diplomatic și economic, permit Rusiei să își continue războiul împotriva Ucrainei.
Anunțul privind pachetul de sancțiuni vine în contextul în care Borrell, în timpul unei vizite la Kiev pe 9 noiembrie, încearcă să asigure Ucraina de sprijinul „neclintit” al UE, pe fondul incertitudinii cu privire la nivelul sprijinului SUA sub conducerea președintelui ales Donald Trump.