Trump: Crimeea rămâne rusească. Care sunt consecinţele pentru România
Crimeea va rămâne rusească – aceasta este declaraţia preşedintelui american Donald Trump, într-un interviu acordat revistei Time. În acest context, în care Casa Alba susţine ideea unei păci între Rusia şi Ucraina, însă cu pierderi teritoriale pentru Kiev, România poate fi în pericol din cauza planului aflat pe masa preşedintelui Donald Trump. Potrivit cotidianului britanic The Telegraph, planul prevede printre altele, ca Rusia să păstreze controlul asupra peninsulei Crimeea. Acest punct este considerat periculos pentru NATO, pentru că Rusia poate lansa atacuri din Crimeea împotriva României, Turciei sau Bulgariei, subliniază jurnalul londonez.
Planul de pace dintre Rusia şi Ucraina, aflat pe biroul lui Donald Trump, ar putea fi un pericol pentru România, Bulgaria şi Turcia, notează Daily Telegraph.
Punctul patru al planului pentru a pune capăt războiului din Ucraina prevede ca Rusia să ocupe în continuare Crimeea.
Un astfel de scenariu oferă Moscovei posibilitatea, pe viitor, să lanseze atacuri nu doar împotriva Ucrainei, ci şi contra ţărilor NATO cu ieşire la Marea Neagră, adică România, Bulgaria şi Turcia.
Iar Donald Trump, aflat în primele 100 de zile de mandat, consideră că peninsula Crimeea trebuie să rămână la ruşi.
Maximilian Hess, Institutul de cercetare pentru Politică Externă: Dacă Trump ar recunoaşte unilateral Crimeea ca teritoriu rusesc, acum, el ar renunţa la, probabil, cel mai important atu de negociere din toate aceste discuţii, aparent pentru nimic în schimb. Ucraina, desigur, a insistat asupra revenirii totale la graniţele de dinainte de 2014, dar au fost multe admiteri din interiorul cercurilor politice ucrainene şi chiar în discuţiile purtate în 2022 despre un armistiţiu, că Ucraina cel puţin nu va face presiuni cu revendicările sale la adresa Rusiei pentru returnarea Crimeei şi să permită ca aceasta să rămână un fel de subiect nerezolvat.
Într-o intervenţie la postul BBC, primarul Kievului a admis că Ucraina ar fi nevoită să renunţe la teritorii, în schimbul păcii.
Iar în acest context, preşedintele american este convins că Rusia a făcut concesii importante.
În acest timp, emisarul lui Donald Trump, Steve Witkoff a revenit la Moscova pentru o nouă discuţie cu Vladimir Putin despre acordul prin care să se pună capăt războiului din Ucraina.
Până în acest moment, Kremlinul consideră că discuţiile sunt în direcţia bună, fapt confirmat de ministrul rus de Externe, la un post de televiziune american.
Serghei Lavrov: Preşedintele Statelor Unite crede, şi pe bună dreptate, că ne îndreptăm în direcţia bună. Comunicatul preşedintelui menţionează un acord, iar noi suntem pregătiţi să încheiem un acord, dar mai sunt unele puncte specifice, elemente ale acordului, care trebuie să fie reglate fin.
După masacrul comis la Kiev, ruşii au continuat bombardamentele asupra oraşelor ucrainene.
La Dnipropetrovsk, trei oameni au fost ucişi în atacurile Moscovei asupra unui cartier de locuinţe.
De asemenea, la Sumî, un bombardament rusesc a provocat rănirea mai multor persoane.
Un general rus, responsabil pentru operaţiunile militare, din cadrul Statului Major,a fost ucis în urma exploziei maşinii în care se afla, în apropiere de Moscova.