Trump a insistat că SUA va prelua Gaza, în timpul întâlnirii cu regele Abdullah al Iordaniei: „O să o luăm. O să o păstrăm. O să o prețuim”

Președintele Donald Trump a insistat din nou că SUA va prelua controlul asupra Fâșiei Gaza, în timpul unei întâlniri la Casa Albă cu regele Abdullah al Iordaniei, notează BBC.
Aceasta a fost prima lor întâlnire de când Trump a anunțat propunerea de a prelua enclava și de a muta populația de două milioane de palestinieni în alte țări din regiune, inclusiv în Iordania.
La începutul acestei săptămâni, Trump a sugerat că ar putea suspenda ajutorul acordat Iordaniei și Egiptului dacă acestea nu acceptă să primească palestinienii din Gaza.
Iordania, un aliat-cheie al SUA în Orientul Mijlociu, găzduiește deja milioane de palestinieni și a respins propunerea. După întâlnirea cu Trump, regele Abdullah a declarat că poziția fermă a Iordaniei este împotriva strămutării palestinienilor.
Însă, vorbind cu reporterii în Biroul Oval, cu regele Abdullah așezat la dreapta sa, Trump a semnalat că nu își va schimba poziția, care a stârnit controverse la nivel global când a fost dezvăluită săptămâna trecută.
„O să o luăm. O să o păstrăm. O să o prețuim”, a spus Trump despre Gaza.
Trump a afirmat că „multe locuri de muncă” vor fi create în regiune dacă SUA va prelua teritoriul devastat.
Regele Abdullah a rămas tăcut lângă Trump, în timp ce președintele și-a reiterat propunerea, care ar anula decenii de politică externă a SUA și ar putea constitui o încălcare a dreptului internațional, care interzice transferul forțat al populațiilor.
Iordania a respins ideea ca fiind o încălcare fundamentală a dreptului internațional, dar a exprimat îngrijorări cu privire la capacitatea regatului de a absorbi un număr mare de palestinieni.
În ceea ce privește posibilitatea de a primi mai mulți palestinieni, regele Abdullah a spus că este necesară o soluție „care să fie cea mai bună pentru toată lumea”. El a menționat că Iordania ar putea primi 2.000 de copii palestinieni bolnavi.
Trump, însă, nu părea să fie impresionat și și-a reafirmat poziția conform căreia se așteaptă ca Iordania și Egiptul să joace un rol în relocarea palestinienilor.
„Cred că vom avea o bucată de pământ în Iordania. Cred că vom avea o bucată de pământ în Egipt”, a spus Trump. „Poate că vom avea un alt loc, dar cred că atunci când vom termina discuțiile, vom avea un loc unde ei vor trăi foarte fericiți și foarte în siguranță”.
Egiptul a respins categoric ideea lui Trump de a muta palestinienii din Gaza. Ministerul său de Externe a declarat luni că țara intenționează să propună un plan care să includă „o viziune cuprinzătoare pentru reconstrucția Gazei, într-un mod care să garanteze prezența continuă a poporului palestinian pe pământul său, în conformitate cu drepturile sale legale legitime”.
Declarația Egiptului a subliniat că țara are „aspirația” de a colabora cu administrația Trump asupra unui plan, dar a subliniat că orice intervenție externă ar trebui „să evite periclitarea câștigurilor păcii”.
Regele Abdullah a subliniat că Orientul Mijlociu este în mare parte aliniat la această poziție, după întâlnirea sa de la Casa Albă.
El a scris pe X că discuția sa cu Trump a fost „constructivă”, dar că țara sa rămâne îngrijorată de propunerea președintelui american.
„Am reiterat poziția fermă a Iordaniei împotriva strămutării palestinienilor din Gaza și Cisiordania”, a spus el. „Aceasta este poziția unificată a lumii arabe”.
„Reconstruirea Gazei fără strămutarea palestinienilor și abordarea situației umanitare critice ar trebui să fie prioritatea tuturor”, a adăugat el.
Iordania găzduiește deja milioane de oameni descendenți din refugiații palestinieni care au fost forțați să plece din teritoriul care a devenit Israel în 1948, alături de cei care au rădăcini pe malul estic al râului Iordan.
Țara a absorbit, de asemenea, valuri de refugiați din Siria și este puternic dependentă de asistența economică și militară a SUA.
ONU a avertizat că orice strămutare forțată a civililor dintr-un teritoriu ocupat este strict interzisă de dreptul internațional și echivalează cu o epurare etnică.
Trump a evitat să răspundă direct la o întrebare legată de acest avertisment al ONU.
„Îi mutăm într-o locație frumoasă unde pot avea noi case, unde pot trăi în siguranță, unde pot avea doctori, îngrijire medicală și toate celelalte lucruri”, a spus el.
Regele Abdullah a menționat în timpul întâlnirii că subiectul va fi discutat și că ambele părți ar trebui „să aștepte până când egiptenii” își pot prezenta ideile.
Se crede că propunerea Egiptului vizează viitoarea guvernare a Gazei, susținută de alte state arabe ca o alternativă la planul lui Trump.
Deși încă în curs de elaborare, se presupune că propunerea ar putea include o administrație locală formată din tehnocrați palestinieni din Gaza, fără afiliere la facțiuni precum Hamas.
De când a dezvăluit pentru prima dată propunerea SUA într-o conferință de presă săptămâna trecută, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, Trump a continuat să își susțină planul pentru Gaza, spunând că este „hotărât să o cumpere și să o dețină”.
Într-un interviu pentru Fox News, difuzat la începutul acestei săptămâni, Trump a declarat că cei două milioane de locuitori din Gaza vor fi relocați și nu vor avea dreptul de a se întoarce.
„Nu vor avea, pentru că vor avea locuințe mult mai bune”, a spus el. „Vorbesc despre construirea unui loc permanent pentru ei”.