Transferul pacienților infectați cu SARS-COV-2 în Ungaria, misiune la limită: bolnavii sunt în stare foarte gravă și intubați
Zece pacienți au ajuns la spitalele din Ungaria aseară și în această dimineață. Este a două tură de transferuri pe care o face România în țară vecină. Primii nouă bolnavi au ajuns deja de zilele trecute. La Szeged și Debrecen, medicii unguri i-au preluat imediat pe pacienți.
Nu toți bolnavii reușesc să ajungă în siguranță în Ungaria. În urmă cu două zile, o pacienta a făcut stop cardiorespirator în ambulanță și medicii nu au mai reușit să o resusciteze. Iar aseară, starea unuia dintre pacienții care trebuia să ajungă de la Oradea la Debrecen s-a înrăutățit brusc. A fost stabilizat și a rămas peste noapte la unitatea de primiri urgențe, iar astăzi a ajuns în Ungaria cu un elicopter Smurd.
Pentru că drumul reprezintă un risc, medicii trebuie să aleagă cu atenție pe cine transferă.
”A fost un proces lung, foarte complex și care a suferit multe modificări. Partea maghiară ne-a dat niște criterii, a trebuit să trimitem o lista cu toți parametri vitali ai pacienților în continuu a trebuit să alegem, să propunem, să scoatem și să realegem pacienți”, spune Radu Jipa, medic-șef UPU Arad.
Un adevărat pod aerian a fost realizat între București, Timișoara și Oradea. Pacienții din capitală au fost mai întâi transferați cu avionul până într-unul dintre aceste două orașe. Mai multe curse au fost făcute în ultimele zile.
Pe aeroportul din Oradea a fost amenajată o unitate mobilă de tranzit. Pacienții au nevoie să fie consultați, iar nivelul de oxigen să fie recalibrat imediat după aterizare.
”La debarcarea din aeronavă, pacienții sunt introduși în unitatea medicală de tranzit, reevaluați, stabilizați dacă este cazul, ventilați mecanic toți, după care îmbarcați în autospeciale”, spune Alin Suciu, medic la UPU-SMURD Bihor.
Transferurile au continuat și în cursul după-amiezii cu încă 4 pacienți din Arad, care nu sunt în stare critică.
Ungaria a pus la dispoziția României 50 de locuri pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2 care nu mai au loc în spitalele din țară.