Traficanții de persoane și agresorii sexuali își găsesc tot mai multe victime în spațiul virtual, în special copii. Numărul real al celor afectați e necunoscut
Traficanții de persoane și agresorii sexuali se adaptează rapid noilor tehnologii. Fac tot mai multe recrutări în spațiul virtual, acolo unde mulți minori și adolescenți petrec, zilnic, ore în șir. Sunt date alarmante despre amploarea acestui fenomen. Provin însă doar de la persoane salvate și care primesc acum consiliere. Cifrele reale despre numărul de victime nu se cunosc. Urmează informații cu impact emoțional!
Traficul de persoane a ajuns la cote alarmante. Iar cei care și-au format adevărate rețele racolează tinere pentru prostituție din rândurile adolescentelor. Peste 450 au căzut pe mâna traficanților numai anul trecut. Trăiesc drame greu de imaginat. Adesea femeile trec mai întâi printr-un așa-numit program de îmblânzire aplicat de traficanți.
Ne-au legat de scaun la mâini, la ochi, la picioare. Că nu am vrut să mă prostituez m-au bătut în ultimul hal, m-au ars cu țigara.
Victima a fost recrutată prin metode clasice, dar online. Dacă adulții pot fi păcăliți cu false promisiuni de muncă sau de căsătorie, cu minorele traficanții au mai puțin de lucru până le conving.
Mihaela Drăguș, purtător de cuvânt Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane: Infractorii din mediul online au dezvoltat un tipar pentru a-și ademeni victmele, de cele mai multe ori minore. Prima e cea de a identifica un copil vulnerabil. Astfel sunt căutați copii cu stimă de sine scăzută sau cei care pun fotografii sexualizate la profil și cuvinte de descriere de genul sweetkiss, powergirl, prințesă.
Un studiu realizat de Asociația Salvați Copiii strict pe abuzul sexual arată că aproape 1200 de minori au fost victime numai anul trecut. Aproape toate erau fete. Primul pas e făcut pe rețele de socializare, cel mai adesea.
Mihaela Dinu, Asociaţia Salvaţi Copiii: Sunt extrem de vulnerabili, mai ales emoțional. La ei nevoia de validare este extrem de mare, ori dacă din online primesc această validare, atenție, cumva pare că agresorul e de partea lor. Să nu uităm că pot fi amenințați, dar și sub formă de secret-rămâne între noi, nu voi trimite această imagine și atunci copiii, prin vulnerabilitatea specifică vârstei, cad victime.
Cele mai multe victime ale traficului de persoane au fost identificate în România, Germania și Marea Britanie.
La numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiilor.