Tradiție pentru multe licee de renume. Absolvenții de la Colegiul Național Ion Creangă din București, în paradă până la Piața Unirii
Este vremea ceremoniilor de absolvire pentru elevii claselor a XII-a. În tot mai multe locuri, după ultimul clopoțel și festivitățile din curtea școlii, urmează parada. Bucuroși și pregătiți pentru examenul maturității, absolvenții, costumați special pentru acest eveniment, pleacă în coloană prin centrul orașelor. Astăzi, cei din Colegiul Național Ion Creangă din București au mers veseli până în Piața Unirii.
Cei 240 de absolvenți ai Colegiului Național Ion Creangă din București se află pentru ultima dată la 8 dimineața în clase. Este probabil cea mai specială zi din viața lor de liceeni. Își aranjează costumele pentru o ceremonie unică: cea prin care vor spune “la revedere” celor patru ani în care au împărțit împreună bune și rele.
Ultimul clopoțel îi va aduna, totuși, în careu, în curtea școlii. Emoțiile sunt uriașe. La fel și planurile de viitor, care arată că acești tineri știu ce vor.
Daria, absolventă: Să devin ministrul Educației. Pentru că vreau să fac niște schimbări în țara asta și e nevoie de aceste schimbări.
Toți se simt pregătiți pentru examenul maturității. Și pentru a demonstra apoi că nu au trecut degeaba prin școală.
Marco, absolvent: Vreau să dau la Medicină, în București. (Și medic unde vei fi?) Probabil că tot în România. Că dacă nu facem noi schimbarea, atunci cine s-o facă?
Elena, absolventă: Aș vrea să dau la Magistratură și să fiu judecător. (Și ce vrei să schimbi în sistem?) Corupția, care e la un nivel mult prea mare în țara asta și multe chestii care se ascund. Noi trăim cumva cu o mască.
Cristina, absolventă: Dau la Medicină, în țară, și aș vrea să fac rezidențiatul afară, în Spania. (Și să profesezi unde?) Tot acolo.
Tudor, absolvent: Vreau să mă duc la Facultatea de Inginerie Aerospațială și după aceea să devin controlor de trafic aerian.
Emoțiile sunt și pentru părinți, și pentru profesori.
Florica Alexandrescu, directoarea Colegiului Naţional „Ion Creangă”, Bucureşti: Acești elevi vor duce mai departe toate lucrurile bune pe care noi i-am învățat și toată dragostea pe care le-am dăruit-o.
Orania Pop, profesoară de Chimie, Colegiul Naţional „Ion Creangă”, Bucureşti: Le doresc tot binele din lume, să nu uite de unde au plecat și de câte ori le va fi greu să se întoarcă la noi, vom fi aici pentru ei.
Careul s-a transformat într-un vulcan de bucurie. La semnalul directoarei, absolvenții și-au aruncat în aer tocile. Începea distracția, parada pentru care s-au pregătit atât de mult.
Cele 8 clase a XII-a au pornit de-a lungul străzilor, până în Piața Unirii. Au scandat numele claselor lor, pentru ca orașul să-i audă.
Dan Gheorghe, reporter TVR: Cu mai bine de 150 de ani în urmă, absolvenții școlilor confesionale din Transilvania își exprimau bucuria în adevărate explozii de culoare, chiar în mijlocul comunităților lor. Tradiția a fost redescoperită după 1990 și s-a extins în majoritatea liceelor din România.