Tot mai mulți români fac economii. Ce sfaturi ne dau experții în educație financiară
Se înmulţesc banii albi pentru zile negre. Tot mai mulţi români aleg să îşi investească banii, chiar şi ținându-şi economiile în bănci, conştienţi de faptul că, dacă le păstrează la „saltea” ies pe minus, din cauza inflației. Atenţie, însă, şi la comisioanele percepute de bănci, dar şi la impozitul care trebuie plătit pentru câştigul obţinut, de respectiv 10%.
Sunt tot mai mulţi români care fac economii. Şi sumele puse deoparte sunt tot mai mari, de la un an la altul.
La finalul anului trecut românii aveau în conturile băncilor peste 600 de miliarde lei, cu aproape 11% mai mult faţă de decembrie 2023. 30% dintre economii erau depozite în valută.
Cine depune acum în bancă 1.000 de lei poate avea, la anul, în cont, cu 60 de lei în plus sau cu 80 de lei în minus, pentru că, pe lângă dobânzile oferite de bănci, care variază între 4,2% şi 6,6%, trebuie să luăm în calcul comisioanele și impozitul pe care trebuie să îl plătim pentru câștigul obţinut, de, respectiv, 10%.
Irina Chiţu, director comparator bancar: Pentru fiecare depozit trebuie să deschizi un cont curent, iar contul curent vine cu costuri. De exemplu: costuri de administrare lunar poate să fie, un cost de retragere numerar chiar la scadenţa depozitului şi peste jumătate dintre băncile din România au acest comision de numerar chiar la scadenţa depozitului.
Titlurile de stat nu doar că au dobânzi mai bune decât băncile, dar şi câștigul e scutit de impozit. Fondurile mutuale sau chiar bursa sunt şi ele instrumente bune pentru a ne investi economiile. Experţii în Educaţie financiară ne recomandă să avem un portofoliu cât mai diversificat.
Adrian Asoltanie, trainer în Educație financiară: E important să ducem banii noştrii în instrumente care îţi oferă atât siguranţă, cât şi lichiditate, pentru că dacă ai nevoie mai devreme de banii respectivi să poţi să îi accesezi, dar să îţi compenseze şi cât de cât din această depreciere cauzată de inflaţie.
Suma medie pe care o familie de la noi din ţară reuşeşte să o economisească lunar e de peste 1.500 de lei, cu aproape 20% mai mult decât acum 1 an.