Tot mai multe droguri pe străzi, tot mai mulți consumatori, prea puțini polițiști
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a recunoscut că polițiștii cer sprijin în lupta antidrog și că e nevoie de mult mai mult pentru a combate grupările importante de traficanți.
În 2009 exista o direcție de combatere a drogurilor, dar în același an structura a fost redusă la nivel de serviciu. În 2009, au apărut în România și etnobotanicele. Acum, în județe, numărul polițiștilor antidrog este mic, cel mult 10-12 în orașe mari precum Cluj sau Iași. La nivel național se adună 300 de specialiști antidrog.
Surse autorizate spun că nu sunt puțini polițiștii care aleg să plece de la structurile antidrog din cauza gradului de pericol și a lipsei unor stimulente. Se refugiază la direcții precum cea de protecție a animalelor. În această structură sunt aproximativ 500 de polițiști, mulți plecați de la servicii precum cel de combatere a grupărilor violente sau a traficului de persoane.
Lupta cu marea infracționalitate a fost și este dificilă, dar când și polițiștii sunt puțini, lucrurile devin și mai grave.
Nici o structură importantă de combatere a criminalității organizate nu stă bine din punct de vedere al personalului. Conform surselor sindicale, acolo lucrează numai 200 de oameni ai legii, în condițiile în care România este indicată ca stat-sursă pentru rețelele de trafic de persoane în Europa și nu numai.