TikTok avertizează că interzicerea aplicației în SUA ar „călca în picioare libertatea de exprimare” a 170 de milioane de americani

TikTok în SUA
TikTok în SUA/ Profimedia Images
21 aprilie 2024, 17:16


Camera Reprezentanților din SUA a votat sâmbătă interzicerea TikTok, dacă proprietarul aplicației nu întrerupe legăturile cu China. Compania care deține TikTok spune că o potențială interzicere a aplicației sale în SUA ar „călca în picioare libertatea de exprimare” a 170 de milioane de americani, notează BBC.

Proiectul de lege a făcut parte dintr-un pachet de măsuri de politică externă a SUA care include ajutor pentru Ucraina și Israel, și ar putea deveni lege încă de săptămâna viitoare.

În ultimele luni, oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la popularitatea TikTok în rândul tinerilor.

Aceștia susțin că proprietarul TikTok, Bytedance, este aservit Beijingului – acuzații pe care acesta le-a negat în mod repetat.

Proiectul de lege privind TikTok a obținut în Camera Reprezentanților 360 de voturi pentru și 58 împotrivă.

Se așteaptă ca Senatul să voteze proiectul de lege săptămâna viitoare, iar anterior, președintele american Joe Biden a declarat că va semna legislația.

În cazul în care proiectul de lege devine lege, Bytedance va avea la dispoziție nouă luni pentru a-și vinde participația – cu o posibilă prelungire de trei luni în timp ce vânzarea este în curs de desfășurare – sau se va confrunta interzicerea aplicației în Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al TikTok a denunțat proiectul de lege, afirmând că acesta „ar călca în picioare drepturile de liberă exprimare a 170 de milioane de americani, ar devasta șapte milioane de afaceri și ar închide o platformă care contribuie anual cu 24 de miliarde de dolari la economia americană”.

TikTok a declarat că ByteDance „nu este un agent al Chinei sau al oricărei alte țări”. Și ByteDance insistă că nu este o firmă chineză.

Camera Reprezentanților din SUA a votat în martie pentru a acorda ByteDance șase luni pentru a vinde TikTok unor proprietari care nu sunt chinezi sau pentru ca aplicația să fie blocată în SUA – dar acest proiect de lege așteptă încă aprobarea Senatului.

Fondată în 2012 de antreprenori chinezi, ByteDance a dat lovitura cu aplicația de videoclipuri scurte Douyin, în China. Un an mai târziu, a lansat TikTok, o versiune internațională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite