The Spectator: Putin este încolțit
Redăm articolul:
În seara zilei de duminică, 11 septembrie, a fost anunțată o alertă generală în aproape toate regiunile Ucrainei. Tocmai fusese detectată o lansare în masă de rachete de precizie de pe flotele ruse din Marea Neagră și Caspică.
Nu este prima oară în acest război când are loc un asemenea atac. Diferența este că de data aceasta agresorul a vizat în mod deliberat infrastructura civilă critică – și a lovit-o. În decurs de o oră, veștile despre explozii și incendii au fost urmate de întreruperi de curent în mai multe regiuni, două dintre ele, Harkov și Donețk, suferind întreruperi complete. Alimentarea cu apă a fost întreruptă, metroul din Harkov s-a oprit (călătorii au fost nevoiți să părăsească trenurile și să-și croiască drum pe jos prin tuneluri), iar la Poltava mai multe troleibuze au luat foc din cauza fluctuațiilor de tensiune.
Prejudiciul pe termen lung nu a fost încă evaluat. Cu toate acestea, potrivit primarului din Harkov, Igor Terekhov, curentul și apa au fost restabilite până luni dimineața și chiar și sistemul de transport din oraș a revenit la capacitate normală. Astfel de perturbări pot, cu siguranță, să încurce viața de zi cu zi a cetățenilor și, fără îndoială, au un impact și asupra moralului poporului ucrainean, al civililor și al soldaților. Dar este puțin probabil să aducă multe schimbări în direcția războiului – vor recâștiga rușii teritoriile vaste ale regiunii Harkov, pierdute în doar cinci zile de ofensiva ucraineană?
Nici atacul nu a surprins poporul ucrainean. La sfârșitul lunii august, Vadim Skibițki, un reprezentant al serviciilor secrete militare ucrainene, a declarat că țara se aștepta ca infrastructura civilă să fie vizată în viitorul apropiat, adăugând (poate de prisos) că „inamicul va încerca să pună presiune psihologică asupra oamenilor noștri.” Dar, după cum a mai subliniat el, armele de precizie deținute de ruși au scăzut la aproximativ 45% din stocul lor inițial și, în cazul rachetelor precum Iskander, până la 20%. Asemenea greve precum cel de duminică noaptea vor fi, în mod necesar, păstrate pentru ocazii speciale „de sărbătoare”, o ripostă furioasă la succesul ucrainean din prima linie.
Sincronizarea poate fi crudă. Putin a avut ghinion că înfrângerea umilitoare a Rusiei de la Harkov a fost juxtapusă cu sărbătorile „Zilei orașului” de la Moscova. A fost o incongruență cântată acasă de Igor Girkin („Strelkov”), majoretă pentru contingentul de linie dură a războiului, care a strigat:
„În această seară, Moscova, capitala Patriei noastre, va saluta capitularea Balakleya, Izium și jumătate din Kupiansk cu 25.000 de artificii la mare altitudine”.
Când Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, a încărcat un cântec de la sărbătorile de la Moscova în contul său Telegram, sub ea au apărut cel puțin o mie de comentarii furioase cu o notă inconfundabilă de „Cum îndrăznești?”. „Nemernicii, din nou la spălatul banilor, în timp ce ne străduim să strângem fiecare rublă pentru a cumpăra armuri pentru băieții noștri din față”.
La o zi după ce Putin a inaugurat „Soarele Moscovei” – cea mai mare roată panoramică din Europa –, aceasta fost închisă brusc din cauza „problemelor tehnice”. Moscoviții au rămas blocați în cabinele lor la altitudini de până la 140 de metri, liberi să se bucure de orizontul Moscovei în orele care au urmat. La scurt timp după aceea, site-ul roții panoramice a fost spart de necunoscuți care s-au prezentat ca fiind grupurile de hackeri XakNet și KillNet, proclamând: „Considerăm că este cu totul nepotrivit ca, în timp ce băieții noștri mor pe front, inteligența liberală putredă să-și deschidă artificiile și să se bucure de lenevie în capitala Patriei noastre”.
Această „capitală a Patriei noastre”, se va observa, este aceeași formulare folosită de Girkin în tweet-ul său de artificii, iar comentariile pot proveni foarte bine din aceeași sursă: și anume, elementul radical pro-război al FSB și al serviciilor militare, aducându-i lui Putin la cunoștință că nu vor fi tolerate mai multe retrageri.
De aici focurile de artificii suplimentare, improvizate, Putin le-a livrat duminică seara criticilor săi, lovind centralele electrice din Ucraina, o extravaganță cu sunet și fără lumină necesară pentru a eclipsa capitala. Întreruperile ucrainene care au urmat la nivel național au fost concepute pentru a satisface nevoia detractorilor săi de „totalitate” și – oricât de tranzitorie ar fi distrugerea – fără o avertizare prealabilă.
Pentru unii, un astfel de haos adus vecinului lor a fost îndelung așteptat. După cum a spus recent bloggerul Andrey Medvedev, mult citat de televiziunea rusă: „Nu au centrale electrice în Ucraina? Substații?… Centrale nucleare? Nu se poate ca oamenii potriviți să nu știe unde se află acestea? Poate că trebuie să le dăm un indiciu.”
Pentru propagandiştii de televiziune precum Margarita Simonyan, atentatele cu bombă asupra infrastructurii au venit ca un răsfăț mult așteptat. Citând pe Twitter o celebră poezie rusă despre „lăsarea luminii aprinse”, ea i-a batjocorit pe ucraineni: „Cum e lumina acum, vecine?”
Se pare că acei „oameni potriviți” la care s-a referit Medvedev au preluat aluzia lui – chiar dacă retorica Kremlinului despre ruși și ucraineni ca fiind „un singur popor” a atins acum noi adâncimi de absurd. După cum le-a spus președintele Ucrainei Zelenski rușilor pe Instagram: „ Încă mai crezi că formăm o singură națiune cu tine? Foamea, frigul, întunericul și setea nu sunt la fel de mortale pentru ca prietenia și fraternitatea voastră.”
Asemenea crimelor de la Bucea din aprilie, astfel de atacuri vor submina grav orice progres către negocieri. Ele ar putea, de asemenea, să accelereze sosirea a ceea ce armata ucraineană a cerut de mult timp: rachetele ATACMS pentru HIMARS – o piesă de hardware despre care șeful forțelor ucrainene Valerii Zaluzhny ne-a asigurat că, cu raza lor de 300 km (190 mile), vor face să dispară definitiv sentimentele rusești de „impunitate” și vor marca un punct de cotitură definitiv în război.
Până atunci, ne putem aștepta, cu ocazii speciale, la mai multe atacuri rusești asupra infrastructurii civile sau chiar asupra „centrelor de decizie” din districtul politic al Kievului. Ucrainenii pot răspunde prin lovirea mai multor ținte în Crimeea sau chiar – așa cum s-a întâmplat anterior, însă cu veto-ul Occidentului – în interiorul teritoriului rusesc. Toate, probabil, vor fi prezentate de Kremlin ca „încălcări ale siguranței la incendiu”. Occidentul s-ar putea să se răzgândească și să ia în considerare „închiderea cerului” deasupra Ucrainei, cel puțin sub forma mai multor sisteme antirachetă.
Cât despre Putin, atacul de duminică marchează un nou pas periculos. O poveste deseori spusă de jurnalişti încă din februarie ne trimite la o amintire din trecutul preşedintelui rus, care, în copilărie, a întâlnit un şobolan care, încolțit, a sărit asupra lui. „Ar fi bine să nu încolțiți pe nimeni”, a spus Putin că a învățat în acea zi, „Se poate termina prost.”
Prins între ciocanul celor din linia dură și nicovala unei scăderi a puterii militare, Putin este încolțit de această dată. Duminică a fost saltul numărul unu. Nimeni nu poate ști încă pentru cine se va termina prost.