The Spectator: Folosește Putin o sosie? Are vreo importanță?
Redăm articolul.
***
În lumea largă, însă, a existat un scepticism larg răspândit cu privire la faptul că era vorba despre adevăratul președinte rus. Pe rețelele de socializare au fost postate clipuri care arătau bărbia presupus diferită și obrajii mai umflați ai ultimului „Putin”. Chiar și BBC a injectat o notă de îndoială, folosind cuvinte precum „se pare” pentru a califica vizita sa (potențială).
Există de mult timp zvonuri că Putin folosește o sosie, deși este, de asemenea, posibil ca trăsăturile sale faciale aparent diferite să fie rezultatul unui tratament medical. Dacă Putin folosește o sosie, el nu ar fi primul lider rus care face acest lucru și nici primul lider național din lume.
Cu mult înainte de Putin, Stalin a fost unul dintre cei despre care se spune că a folosit o sosie, în mare parte din motive de securitate. Hitler, de asemenea, împreună cu Kim Jong-Un. Și Saddam Hussein. Vă dați seama aici de tipul de lider susceptibil să folosească o astfel de înșelăciune sau de tipul de lider pe care propagandiștii ar dori să-l prezinte ca fiind susceptibil să folosească una. Pentru mulți, Putin (de mai bine de 20 de ani la conducerea Rusiei) s-ar încadra clar în acest tipar. Ar trebui spus totuși că, în timp ce dictatorii și autocrații domină piața sosiilor politice, generalul Montgomery a avut în mod deosebit o „dublură” care i-a permis lui „Monty” să adune trupele în două locuri în același timp.
Nu este greu de ghicit de ce un lider național dintr-o țară fără constrângeri democratice și fără presă liberă ar putea crede că este o idee bună. A fi undeva, dar în același timp a nu fi undeva, este atât o măsură de precauție perfectă de securitate, cât și o excelentă economie de timp.
Mă întreb, totuși, în ce măsură disprețul atașat utilizării (raportate) a dublurilor este cu adevărat justificat. Cât de mult contează cu adevărat dacă la Mariupol se afla adevăratul Putin sau un fals Putin?
Desigur, există situații în care contează dacă liderul apare sau nu în persoană. Dacă adevăratul Putin nu a mers în aceste zone ocupate de Rusia în Ucraina, acest lucru sugerează că Kremlinul a considerat că situația de securitate nu este ideală, că sănătatea lui Putin nu se preta acestei călătorii sau că a avut lucruri mai importante de făcut.
Totuși, indiferent dacă a fost un Putin autentic sau unul fals, mesajul transmis prin această călătorie a fost același. Kremlinul dorește în mod clar să arate că Rusia este la conducere în Crimeea și în special în Mariupol, că populația rămasă nu este revoltată și că reconstrucția avansează rapid.
Acesta a fost un mesaj important de transmis publicului intern rus, unde sprijinul pentru război poate sau nu să fie în scădere. Dar s-ar putea să fi fost conceput și pentru liderul chinez Xi Jinping, înaintea vizitei sale de stat la Moscova din această săptămână – pentru a arăta că Rusia a obținut câștiguri în Ucraina, pe care le consolidează, și pentru a contracara rapoartele occidentale cum că Rusia pierde.
Până la un punct, toate mesajele politice sunt artificii. Prioritatea Kremlinului a fost să arate că Rusia este la conducere în acest teritoriu ocupat și că președintele se poate deplasa după cum dorește. Și asta este ceea ce au arătat imaginile, indiferent dacă Putinul surprins la volan era cel real sau nu. Merită să adăugăm că lui Putin cel real îi place foarte mult să conducă, până în punctul în care, înainte de război, a devenit un fel de activitate emblematică pentru el, fie că era vorba de deschiderea unui nou drum în Rusia, de prezentarea unei noi mărci de mașini rusești sau de inaugurarea podului rutier spre Crimeea. Apariția lui la volan a fost o altă modalitate de a conferi autenticitate acestei vizite.
Acestea fiind spuse, nu este clar dacă sosiile vor mai fi utile pentru mult timp. Întregul concept are deja mai mult decât un iz de obsolescență. Într-o perioadă în care un membru al formației Abba poate apărea holografic pe o scenă londoneză în aplauzele tuturor, zilele sosiilor sunt cu siguranță numărate. Și în politică. Cu aproape un an în urmă, am participat la un miting electoral în Franța, unde candidatul la președinție, Jean-Luc Melenchon, a apărut sub forma unei holograme pentru a susține discursuri simultan în 11 orașe din Franța.
Așadar, perspectivele de carieră ale aspiranților la dublura lui Putin pot fi limitate. Tehnologia merge mai departe. Pentru mulți, însă, holograma ar putea fi o veste proastă, facilitând un Putin omniprezent – pentru toată lumea, peste tot, pentru totdeauna.