The Insider: Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova a transmis informații către GRU. SIS confirmă informațiile. Gorgan va pierde toate distincțiile și gradele militare

5 iunie 2024, 11:48 (actualizat 5 iunie 2024, 21:26)

Fostul șef al armatei Republcii Moldova a fost informator al rușilor. În exclusivitate pentru TVR Moldova, Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău a confirmat informaţia apărută inițial în publicația The Insider. Jurnaliștii susțin că au intrat în posesia corespondenței dintre Igor Gorgan și omul său de contact de la Moscova, căruia i-ar fi trimis sistematic informații despre situația din Republica Moldova. Jurnaliștii TVR Moldova nu au primit până acum o reacție din partea lui Gorgan.

Potrivit investigației The Insider, șeful Statului Major al Republicii Moldova a oferit informații secrete omului său de contact din Gheru, colonelul Aleksei Makarov. Gorgan îl anunța ce arme cumpără Kievul din țările vecine, inclusiv din Republica Moldova și i-ar fi trimis zeci de linkuri cu discursurile președintei Republicii Moldova. Jurnaliștii mai scriu că în 2019 omul de legătură al lui Gorgan a fost atașatul militar al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, Igor Dovbnea. Într-o discuție telefonică, cei doi spun că ar trebui să se întâlnească pentru un schimb de informații.

Într-un alt mesaj al lui Gorgan, adresat lui Makarov, militarul moldovean ar fi scris că „Trebuie urgent să curățăm țara de toată mizeria fascistă!!! Mulți sunt gata. Transmite mai departe… A sosit timpul. Țin toată situația din armată sub control… Aici, din fericire, nu există „Azov” sau alte formațiuni naționale, iar de politicieni ne vom ocupa repede.”

L-am sunat pe Igor Gorgan, care este acum șef de securitate la Biroul ONU pentru Refugiați din Republica Moldova, dar nu a răspuns la telefon. Reprezentanții Biroului ONU pentru Refugiați fac o anchetă internă și până la finalizarea ei Gorgan a fost trimis în concediu. Fostul ministru al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru, ne-a declarat că știa despre relațiile de spionaj ale lui Gorgan cu Federația Rusă și l-a demis imediat.

Anatol Șalaru, ministrul Apărării al Republicii Moldova, 2015 – 2016: „Eu știam că este colaborator al serviciilor rusești. Am fost informat deschis și de cei din armată care bănuiau și îl observau. Aveau informații despre el. A înflorit corupția în Armata Națională sub conducerea lui, a adus înapoi în armată oameni care au fost dați afară, pentru că au avut dosare penale, condamnări sau că au fost bănuiți de colaborare cu serviciile rusești. Se întâlnea noaptea cu reprezentanții atașatului militar rus de la ambasadă (n.r. a Federației Ruse).”

SIS confirmă informațiile publicate de The Insider

Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate au confirmat pentru TVR MOLDOVA toate informațiile din investigația jurnalistică.

”Informațiile deținute de către SIS indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influență. (…) În contextul investigației jurnalistice realizate de către The Insider, SIS menționează că datele din posesia instituției confirmă veridicitatea informațiilor prezentate.”

Reacția Președinției Rep. Moldova: „Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de patrie”

Șeful de cabinet al președintei Republicii Moldova spune că lui Igor Gorgan îi vor fi retrase toate distincțiile de stat – „Meritul Militar”, „Credința Patriei”, dar și gradele militare.

Adrian Băluțel, şef al cabinetului preşedintelui Republicii Moldova: Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod –  pentru trădare de Patrie. (…) Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republica Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie.”

Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale: O persoană care a avut acces la secretul de stat, a cunoscut și a avut conexiuni cu cele mai sensibile informații de ordin militar și politic care vizează capacitatea de apărare a țării noastre. Este greu de estimat care este volumul de informații reale care a fost transmis. Toată această situație trebuie să determine autoritățile Republicii Moldova să efectueze un screening general în toate instituțiile de forță.

Într-un comunicat, Ministerul Apărării de la Chișinău transmite că specialiștii verifică toate informațiile. Generalul Igor Gorgan a devenit șef al Statului Major al Republicii Moldova în 2013 și a fost demis trei ani mai târziu. În 2019, după ce Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale, Gorgan a ajuns, din nou, la conducerea Armatei. În 2021 a fost eliberat din funcție de președinta Maia Sandu. 


Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din Republica Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate.

Gorgan a fost șef al Marelui Stat Major până la sfârșitul anului 2021, până când președintele Maia Sandu l-a demis, scrie The Insider, conform TVR Moldova.

Folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei, Gorgan rămâne un informator important pentru GRU. Igor Gorgan și Alexey Makarov au început contacte deosebit de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Întâlnirile confidențiale aveau loc mai ales în cafenelele din Chișinău sau la pescuit.

Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!” – spune una din scrisorile generalului moldovean.

Judecând după aceste rapoarte, GRU a fost deosebit de interesat de ce arme cumpăra Kievul de la țările vecine, inclusiv Republica Moldova.

Generalul Gorgan raportează imediat: „Ukroboronexportul ucrainean încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „ partenerilor ” ) 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare… În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr -o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenurile cu combustibil pleacă de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia până în așezarea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse.”

„Mulțumesc”, răspunde colonelul Makarov.

Următorul mesaj adresat curatorului nu a întârziat să sosească: „Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru al Apărării de 3 săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”.

Agentul Gorgan a fost bântuit și de furnizarea de arme către Ucraina prin România și îi dă un sfat colonelului Makarov: „Trebuie să închidem repede granița cu România! Aceasta este o gaură mare! O mulțime de marfă vine de acolo în Ucraina. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții.”

În ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, Gorgan a fost angajat la ONU.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite