The Economist: De ce este atât de controversată execuția prin inhalare de azot

Execuția prin inhalare de azot a unui deținut din statul american Alabama a creat controverse în întreaga lume în legătură cu această metodă. The Economist analizează dacă noua metodă poate fi considerată un act de tortură, dar și cauzele care au determinat statul american să apeleze la ea.
Pe 25 ianuarie, Kenneth Eugene Smith a devenit prima persoană din lume executată prin inhalare de azot.
El fusese condamnat în 1989 pentru uciderea lui Elizabeth Sennett, soția unui predicator din Alabama, la ordinul soțului ei.
Statul a încercat prima dată să-l execute, prin injecție letală, în noiembrie 2022, dar a ratat procedura. După aceea, Kenneth Smith a optat să fie executat prin mijloace inedite.
Execuția sa însă nu a provocat decât indignare. Alabama susține că hipoxia cu azot este o moarte rapidă și nedureroasă, dar mulți experți medicali nu sunt deloc de acord cu această afirmație. Unii au comparat-o cu tortura.
Dar de ce a autorizat Alabama această metodă netestată?
Injecția letală a fost folosită pentru 89 din cele 92 de execuții efectuate în America între 2019 și 2023. Celelalte au fost efectuate folosind scaunul electric.
În cazul injecțiilor letale se folosesc, de obicei, trei medicamente: un anestezic, un paralizant și o substanță chimică care oprește inima. Dar, în ultimii ani, o serie de companii farmaceutice americane au încetat să mai furnizeze aceste medicamente, deoarece nu doresc să fie asociate cu pedeapsa cu moartea.
Uniunea Europeană a interzis exportul oricărui medicament care ar putea fi utilizat în cadrul unei execuții.
Citește și: 25 Decembrie 1989 – 34 de ani de la execuţia soţilor Ceauşescu
Unele state americane caută alternative. Cinci dintre ele (cel mai recent Idaho, în 2023) au aprobat execuția prin împușcare, o metodă folosită ultima dată în Utah în 2010. Alte trei state – Alabama, Mississippi și Oklahoma – au autorizat utilizarea azotului gazos.
Ce se întâmplă în timpul execuției cu azot?
Azotul reprezintă 78% din aer. Dar este sigur de inhalat doar atunci când este amestecat cu oxigen.
Practic, în timpul execuției, deținutul respiră azot pur printr-o mască, provocând asfixierea.
Cercetările privind moartea prin expunere la azot sunt limitate. Majoritatea celor consemnate în revistele medicale se referă la accidente sau tentative de suicid.
Unele studii privind privarea de oxigen sugerează că aceasta poate provoca dureri similare celor provocate de un atac de cord.
Mai mult, hipoxia cu azot poate determina prizonierul să defecheze sau să vomite în timp ce rămâne conștient.
Asociația americană de medicină veterinară a scris în orientările sale privind eutanasia din 2020 că hipoxia cu azot nu este o metodă acceptabilă pentru majoritatea mamiferelor, deoarece este „chinuitoare”.
În plus, dacă masca unui prizonier nu este plasată corect, azotul ar putea să se scurgă, punând în pericol alte persoane din cameră, cum ar fi un consilier spiritual.
Cu câteva săptămâni înainte de execuția lui Smith, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a avertizat că această procedură ar putea fi considerată tortură.
Dar Curtea Supremă a Statelor Unite a respins o încercare de ultim moment a echipei de avocați a prizonierului de a opri execuția acestuia.
Potrivit martorilor prezenți la execuție, Smith a fost conștient timp de câteva minute după ce a început procedura și părea să sufere extrem de mult.
„Ceea ce am văzut au fost câteva minute în care cineva se lupta pentru viața sa”, a declarat reverendul Jeff Hood, consilierul spiritual al condamnatului.
Mai mult, cei prezenți spun că a fost nevoie de 22 de minute pentru ca domnul Smith să moară.
Alabama are un istoric deosebit de nefericit în ceea ce privește execuțiile. La fel ca multe state, s-a luptat să recruteze personal medical cu înaltă calificare pentru a administra injecțiile letale.
Dar, atât Asociația Medicală Americană, cât și Consiliul American de Anesteziologie le interzic membrilor lor să participe.
Prima tentativă de execuție a lui Kenneth Eugene Smith a fost anulată după ce personalul s-a chinuit să îi pună o linie intravenoasă în braț.
Aceasta a fost cea de-a treia încercare consecutivă de execuție în care oficialii din Alabama au avut probleme în administrarea injecțiilor letale. Înainte de Smith, un alt deținut supraviețuise procedurii, iar celălalt a murit după un calvar de trei ore, cel mai lung din istoria Statelor Unite.
Pe 26 ianuarie, procurorul general al statului Alabama, Steve Marshall, a declarat că alți 43 de deținuți au ales să fie executați prin gazare cu azot, în loc să suporte o injecție letală. Acest lucru nu va garanta însă o moarte rapidă sau nedureroasă.