Proiectul de testare a abilităților native ale elevilor prin scanarea mâinilor cu ajutorul unor senzori a fost retras

ACTUALIZARE Conducerea ISJ Cluj a luat decizia de a anula derularea proiectul-pilot de scanare a palmelor elevilor pentru profilul de orientare în carieră, în urma poziționării fără echivoc a specialiștilor din mediul academic, a transmis Ministerul Educației.
În contextul informațiilor vehiculate în spațiul public, referitoare la prezentarea, în cadrul unei Conferinței de presă, din 23 ianuarie 2024 a Proiectului pilot, de orientare vocațională, „ÎNCOTRO? EU” conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj anunță public faptul că această inițiativă nu va fi promovată la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj, până la momentul clarificării tuturor aspectelor care țin de eficacitatea și relevanța rapoartelor generate. Asigurăm părinții și opinia publică asupra faptului că școala clujeană rămâne un spațiu protejat, care valorifică metode și instrumente a căror eficacitate și utilitate nu periclitează sănătatea fizică și mintală a elevilor, a trasmis I.Ș.J. Cluj într-o informare de presă.
__________________________________
Peste 100 de elevi clujeni de clasa a XI-a urmau să fie incluși într-un proiect pilot, în premieră în învățământul din România. Acesta prevede scanarea mâinilor, cu ajutorul unor senzori, pentru identificarea abilităților native privind cariera lor viitoare.
Sistemul a fost inventat de un român. El generează șapte rapoarte, care vor fi coroborate cu chestionarele clasice, pentru a obține un profil vocațional cât mai precis al elevului testat.
Proiectul inovativ se numește „Încotro? Eu?” și propune o modalitate modernă de testare a abilităților native ale elevilor privind viitoarea lor carieră. Totul se întâmplă prin scanarea mâinilor.
Sistemul premiat național și internațional este inventat de cercetătorul român Dumitru Grigore.
Andrei Galoș, reprezentantul firmei care produce sistemul, a explicat că este un neurostimulator, pe care elevii își pun palmele, iar ulterior sunt supuși unor impulsuri electrice de voltaj foarte mic prin care le este stimulat creierul.
Datele sunt transmise într-un cloud unde sunt interpretate de un algoritm special, care generează șapte rapoarte. Cele mai importante sunt raportul de talente, dedicat tinerilor între 6 și 18 ani, și cel de personalitate.
Un astfel de dispozitiv costă 2.500 de euro.