Tema Zilei. Dan Grecu, despre doborârea avionului în care s-ar fi aflat şeful grupării Wagner: Este ceea ce ne așteptam. Claudiu Degeratu: Publicul rus este obișnuit cu astfel de ieșiri din decor. Cu asta se cam încheie episodul Prigojin
Tot acolo, expertul în securitate, Claudiu Degeratu a declarat că gruparea condusă de Prigojin ar putea să aibă o reacţie imediată în urma acestui incident.
Este ceea ce ne așteptam, nu este prima dată când Putin își pune la respect diferiți oameni care nu îi erau pe plac, cu atât mai mult atât acest Prigojin care a vrut să îi tragă preșul de sub picioare prin acea rebeliune. Erau de așteptat astfel de acțiuni. Cred că lui Putin i-ar cam plăcea să dispară Prigojin, este de părere generalul în rezervă Dan Grecu.
Există o potențială reacție din partea grupării Wagner, cred ca preocupările, cel puțin la nivelul opiniei publice rusești sunt de altă natură, cred că deja opinia publică din Rusia este obișnuită cu astfel de ieșiri din decor sau retrageri din decor mai forțate, din partea unor autorități de la Kremlin, a unor pioni. Este clar că cel puțin armata rusă în acest moment, măcar cei care sunt ofițeri superiori, anumiți generali, cei care au avut interese în jurul rebeliunii, deja sunt la un nivel de tensiune destul de ridicat. Nu se va întâmpla cu anumiți generali, ce s-a întâmplat cu Prigojin, asta este clar, reacția din armata va fi mult mai dură. Ceea ce vedeți acum reacții din partea unor reprezentanți Wagner, este așa subțire în Telegram, dar cu armata nu. Generalii sunt retrași, mor poate așa într-un timp mai lung, au probleme ”naturale”. Nu cred că are impact la nivelul opiniei rusești, aici nu. Dacă s-ar fi întâmplat al doilea scenariu, o continuare a rebeliunii într-o altă fomă din partea lui Prigojin, adică să își mențină ideea de a avea o influență mai sporită la Kremlin și să impună ceva lui Vladimir Putin, atunci probabil că lucrurile ar fi intrat într-o zonă foarte periculoasă și atunci am fi avut și reacții ale lui Putin împotriva unor decidenți din armată. pentru moment ei doar sunt retrași și cred că cu asta se cam încheie episodul Prigojin, este de părere expertul în securitate, Claudiu Degeratu.
În urmă cu două luni, în noaptea de 23 spre 24 iunie, imagini cu blindate pe străzile din Moscova, Rostov-pe-Don, Krasnodar au luat prin surprindere o lumea întreagă. Situația s-a înrăutățit rapid după ce fondatorul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberelor luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean, provocând „un număr foarte mare de victime”.
Furia lui Prigojin era îndreptată împotriva ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și a lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major. În Moscova și în regiunea Rostov a fost activat planul de urgență „Fortăreața”, prin care s-a dat alarma pentru adunarea personalului militar. Planul definea și iminența unui atac extern.
În cele din urmă, Prigojin și-a oprit luptătorii din marșul spre Moscova.
A fost invocat un acord la care ar fi ajuns cu Putin prin intermediul președintelui din Belarus, Aleksandr Lukașenko. Totuşi, Vladimir Putin declara atunci că organizatorii rebeliunii vor fi traşi la răspundere.