Duminică 25 mai 2025 | București 14˚C / Cer acoperit

Televiziunea de stat turcă evită orice acoperire a protestelor masive

Televiziunea de stat turcă evită orice acoperire a protestelor masive / Profimedia Images
26 martie 2025, 09:36

Știrile despre protestele din Turcia sunt acoperite de câteva ziare și canale din afara rețelelor pro-guvernamentale bine finanțate, scrie The Guardian.

În timp ce proteste masive împotriva guvernului au loc pe străzile din Istanbul, o realitate diferită era transmisă telespectatorilor canalelor pro-guvernamentale din Turcia.

Televiziunea publică l-a arătat pe președintele Recep Tayyip Erdoğan vorbind într-o sală de conferințe luxoasă. El se lăuda cu realizările guvernului său, cu angajarea de noi profesori și cu atragerea tinerilor la o conferință de tehnologie și aerospațială.

Canalul pro-guvernamental NTV transmitea știri despre eforturile ministrului de finanțe, Mehmet Şimşek, de a stabiliza economia. Niciunul dintre aceste canale nu a difuzat imagini de la protestele declanșate de arestarea primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu. Nici nu au intervievat protestatari. Totuși, NTV a afișat un titlu care anunța că sute de oameni au fost arestați, reflectând declarațiile ministrului de interne.

Acoperirea media a protestelor a rămas apanajul unui număr mic de ziare și canale de televiziune din afara rețelelor finanțate de guvern. De exemplu, ziarul de opoziție Cumhuriyet a relatat despre condițiile din închisoarea de maximă securitate unde este deținut İmamoğlu.

„Acesta este rezultatul negativ a ceea ce Erdoğan a construit în ultimele două decenii: un mediu mediatic extrem de polarizat și toxic”, a declarat Erol Önderoğlu de la Reporters Without Borders, făcând referire la expansiunea canalelor de cablu și a companiilor media cu legături financiare vechi cu guvernul.

„Erdoğan controlează acum aproximativ 85% din mass-media națională și corporativă din Turcia, deci nu putem vorbi despre un mediu echitabil, unde pluralismul prosperă cu adevărat”, a adăugat el.

Această inegalitate este evidentă în modul în care sunt acoperite protestele. Murat Somer, profesor de științe politice la Universitatea Özyeğin din Istanbul, spune că atunci când canalele pro-guvernamentale prezintă opoziția sau protestatarii, îi portretizează ca pe o amenințare.

„Dacă asculți mass-media pro-guvernamentală, ai impresia că protestatarii sunt un grup de vandali care îl insultă pe Erdoğan”, a spus el. Demonstranții sunt descriși drept „agresivi și ostili, dar în același timp slabi și incapabili să accepte că İmamoğlu a comis infracțiuni”.

Organismul de supraveghere a mass-mediei din Turcia (RTÜK) a interzis difuzarea în direct a protestelor, deși acest lucru a stârnit tensiuni în interiorul instituției, al cărei consiliu reflectă structura parlamentului turc.

İlhan Taşcı, un oficial RTÜK din partea opoziției, a scris pe X că birocrați au sunat managerii marilor rețele de televiziune „și i-au amenințat că, dacă nu opresc transmisiunile în direct, licențele lor vor fi retrase”. Președintele RTÜK, Ebubekir Şahin, i-a răspuns spunând: „Nu este nevoie de dezinformare. Statul și instituțiile sale vor face ce este necesar.”

Amploarea protestelor din Turcia a crescut în a șasea zi, după arestarea liderului opoziției

Protestele din Turcia au intrat în a șasea zi și nu dau semne să scadă în intensitate, în ciuda sutelor de arestări și a intervenției brutale a poliției. În marile orașe ale țării străzile sunt pline de oameni care cer eliberarea lui Ekrem Imamoglu, primarul orașului Istanbul și principalul rival al președintelui Erdogan.

Somer spune că transmisiunile live ar fi contrazis narațiunea canalelor pro-guvernamentale. „Dacă ar fi fost acoperite live, ar fi arătat un eveniment bine organizat și pașnic – ieri, de exemplu, mii de oameni cântau, arăta aproape ca un concert”, a spus el. „Dar nu pot arăta asta. Este dezinformare, atât de simplu.”

Acoperirea tendențioasă a determinat liderul opoziției, Özgür Özel, și alți membri ai Partidului Republican al Poporului (CHP) să ceară un boicot, vizând companiile care, spun ei, au legături financiare puternice cu guvernul sau care finanțează aparatul media al acestuia. Lista de boicot include un lanț popular de cafenele, producătorul turc de ciocolată Ülker și instituții media, inclusiv radiodifuzorul de stat. Özel a cerut, de asemenea, guvernului să permită transmiterea în direct a procesului lui İmamoğlu.

Zece fotojurnaliști au fost arestați în raiduri matinale săptămâna aceasta, iar mai mulți au fost acuzați de procurori a doua zi, riscând pedepse cu închisoarea.

„Știm că imaginile sunt puternice, iar în aceste proteste am văzut multe imagini remarcabile în mass-media internațională, care arată că democrația din Turcia rezistă, cu atâția oameni ieșiți din nou în stradă”, a spus Emre Kızılkaya, expert media la Carr Center for Human Rights Policy din cadrul Harvard Kennedy School of Government.

„Unele dintre aceste fotografii documentează brutalitatea poliției în imagini spectaculoase, iar acest lucru i-ar putea fi alarmat pe oficialii turci”.

Majoritatea turcilor își iau știrile de la televiziune, dar controlul copleșitor al guvernului înseamnă că puținele canale critice sau loiale opoziției se confruntă constant cu amenzi mari impuse de autorități. Presiunea asupra acestor canale a crescut de la începutul protestelor, incluzând interdicția transmisiunilor live, noi amenzi și arestări ale angajaților posturilor de opoziție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite