Telescopul spațial James Webb a descoperit dovezi solide privind existența vieții în afara sistemului nostru solar
Astrofizicienii Universității Cambridge anunță dovezi solide, cele mai bune obținute vreodată privind existența vieții în afara sistemului nostru solar.
O planetă gigant, de aproape nouă ori cât Pământul, aflată la 124 de ani lumină distanţă, este sursa primelor semnale înregistrate cu tehnologia actuală a omenirii privind posibilitatea ca viața să existe dincolo de planeta noastră.
Telescopul spațial James Webb a detectat pe planeta denumită „K2-18 B” amprentele chimice a doi compuși despre care se știe că pe Pământ sunt produși în mod natural prin procese biologice, în special ale organismelor marine.
Noile descoperiri nu atestă existenţa unei activități biologice complexe extraterestre, dar ne-ar putea aduce mult mai aproape răspunsul la întrebarea dacă suntem singuri în Univers.
Nikku Madhusudhan, profesor la Universitatea Cambridge: „Am găsit cele mai puternice dovezi de până acum privind o moleculă bio-semnal, în acest caz o combinație, potențial în jurul unei alte stele din afara sistemului solar. Iar aceasta este o descoperire majoră în căutarea vieții în afara sistemului solar. Nu numai că există o șansă că planeta să fie locuibilă în fapt, dar ceea ce descoperim este că demonstrăm că este posibil să detectăm bio-semnături în atmosferele unor astfel de planete din jurul stelelor apropiate, cu ajutorul instalațiilor existente. Și acesta este un mare progres”.