Taxele și impozitele înghit veniturile românilor. Aproape jumătate din buget se duce pe mâncare şi facturi, iar o treime pe taxe şi impozite
Scumpirile din ultimii ani i-au făcut pe români să fie mai cumpătaţi chiar și în cheltuielile de bază, lunare. Oamenii au strâns cureaua și la banii daţi pe mâncare ori pe facturile lunare. În schimb, dările către stat vor pune în continuare presiune pe bugetele românilor, odată cu nouă reformă fiscală, avertizează economiştii.
O familie din România a avut anul trecut venituri ce s-au apropiat de 8.300 de lei cu mai bine de 15 procente peste cele obţinute în 2023. Şi cheltuielile au crescut cu 13 procente. Aproape jumătate din bugetul casei se duce pe mâncare şi facturi, iar o treime pe taxe şi impozite la stat, în creştere faţă de anul precedent.
Şi, cum cheltuielile curente însumează aproape 85% din venituri, oamenii se descurcă tot mai greu cu banii. Numai 1 din 4 români reuşeşte să îşi rotunjească veniturile lunare din alte surse, ceilalți îşi drămuiesc salariul.
Cristian Păun – profesor de economie: Cheltuielile românilor sunt adaptate la aceste venituri scăzute şi sunt preponderent cheltuieli de supraviețuire. Foarte puţine cheltuieli mai sofisticate care să să ajute formarea, să ajute educaţia, sunt foarte puţine cheltuieli pentru formarea permanentă. Asta arată, încă o dată, că România este o ţară săracă.
Adrian Haţoş – sociolog: Salariile sunt salarii de piaţă sau eventual reglementate. Preţul muncii este rezultat a tot felul de forţe care în esenţă înseamnă productivitatea muncii în economia românească. Pentru a creşte productivitatea trebuie o educaţie mai bună, trebuie competenţe mai multe.
Perioada următoare este plină de incertitudini, iar veniturile tuturor depind de noile măsuri fiscale care sunt negociate în prezent la Cotroceni.
Adrian Benţa – analist financiar: Orice majorare de taxe se va duce în consum. Inflaţia este un fenomen al vieţii noastre şi nu îl putem controla. Guvernul să găsească o măsură echilibrată când va decide creşterea de TVA. Nu ar trebui să crească şi cotele reduse.
Din veniturile unei familii, cei mai puțini bani merg spre educaţie: 24 lei lunar, echivalentul a 0,6% din cheltuielile totale de consum medii pe lună.