Tablou de Tițian furat de două ori și recuperat, scos la licitație pentru 32 de milioane de dolari
Un tablou al maestrului renascentist Tiţian, furat de două ori şi găsit într-o staţie de autobuz din Londra, a fost scos la licitaţie cu un preţ estimat la 32 de milioane de dolari. Pictura îi înfăţişează pe Iisus, Maria şi Iosif odihnindu-se în drum spre Egipt, după ce au aflat că Irod, regele Iudeii a poruncit uciderea pruncilor din Betleem.
Tiţian a realizat lucrarea la începutul secolului al XVI-lea, la începutul carierei sale. După ce a trecut pe la mai mulţi aristocraţi europeni, tabloul a fost furat de trupele lui Napoleon în timpul ocupaţiei franceze a Vienei, în 1809, şi dus la Paris. A ajuns din nou în colecţii private, iar în 1995 a fost furat din Casa Longleat, din Anglia, şi găsit ulterior într-o staţie de autobuz.
Orlando Rock, preşedintele Casei de Licitaţii Christie’s: Cineva a reușit să urce pe o scară până la primul etaj, pictura a fost scoasă din ramă, a fost luată şi a dispărut timp de șapte ani. Dar, printr-un miracol și printr-o recompensă care a fost plătită, a fost returnată într-o pungă de plastic mai puțin potrivită, într-o stație de autobuz din Richmond.
Lucrarea în ulei pe pânză va fi scoasă la licitaţie la Londra, pe 2 iulie, iar preţul este estimat între 19 şi 32 de milioane de dolari.
Henry Pettifer, vicepreşedintele Departamentului Pictură de la Cristie’s: Cred că este unul dintre cele mai interesante tablouri ale artistului care au apărut la licitație în mai mult de o generație. O pictură de început extrem de importantă. Este pictat când Tițian avea în jur de 20 de ani, în jurul anului 1510.
Tiziano Vecellio, cunoscut sub numele de Tiţian, a fost unul dintre cei mai mari pictori renascentişti.
A dominat arta veneţiană şi a pictat unele dintre cele mai importante personalităţi ale vremii, inclusiv pe Carol al V-lea, Papa Paul al III-lea, Filip al II-lea al Spaniei şi Henric al III-lea al Franţei.