Sute de migranți au fost salvați în largul Insulelor Canare, la o zi după ce zeci de persoane au pierit în același loc

Potrivit serviciilor de urgență, Garda de Coastă a salvat migranții care călătoreau cu bărci gonflabile în apropiere de insulele Lanzarote și Gran Canaria din Atlantic.
Câțiva dintre aceștia au fost transportați la spital, pentru a fi tratați pentru o „afecțiune ușoară”.
Miercuri, două organizații caritabile au declarat că peste 30 de migranți s-ar fi înecat după ce barca lor s-a scufundat în largul Gran Canaria. Autoritățile spaniole au declarat că s-au găsit cadavrele unui minor și ale unui bărbat.
Alte 24 de persoane au fost salvate.
Totuși, organizațiile care monitorizează ambarcațiunile cu migranți Walking Borders și Alarm Phone au transmis că aproximativ 60 de persoane au fost la bord.
Helena Maleno Garzon, de la Walking Borders, a anunțat că 39 de persoane s-au înecat, inclusiv 4 femei și un copil, în timp ce Alarm Phone a anunțat că 35 de persoane au fost date dispărute.
O navă spaniolă a serviciului de salvare Guardamar Caliope se afla la doar aproximativ o oră de barcă marți seară, potrivit agenției de știri spaniole Efe. Însă nava nu a ajutat barca, deoarece operațiunea fusese preluată de oficialii marocani, care au trimis o barcă de patrulare ce a sosit miercuri dimineață, la 10 ore după ce ambarcațiunea a fost observată de un avion de salvare spaniol, potrivit Reuters.
Angel Victor Torres, liderul regiunii Insulele Canare, a descris incidentul drept o „tragedie” și a cerut Uniunii Europene să stabilească o politică de migrație care „oferă răspunsuri coordonate și de susținere”.
Deși în largul coastei de vest a Africii, Insulele Canare fac parte din Spania, iar mulți migranți călătoresc din Africa în arhipelag în speranța de a ajunge în Europa continentală.
Ruta de migrație Africa de Vest-Atlantic este considerată una dintre cele mai mortale din lume și cel puțin 543 de migranți au murit sau au dispărut într-o astfel de călătorie în 2022, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) a ONU. OIM spune că au fost 45 de epave pe rută în acea perioadă, dar recunoaște că cifra este „probabil subestimată”, deoarece datele sunt limitate și incomplete. Majoritatea celor care fac călătoria sunt din Maroc, Mali, Senegal, Coasta de Fildeș și din alte părți ale Africii Subsahariane.
Arina Delcea