Sute de gospodării au fost inundate, mai multe sate sunt izolate. Un bărbat a fost luat de viitură, într-o localitate din județul Arad. Ministrul Mediului, în zonele calamitate

26 iunie 2023, 07:30

Cod galben de viituri pe râuri din şase judeţe, până marţi după-amiaza

Ministrul Mediului, în satele inundate din Arad: Vom ajuta la reconstrucţia caselor, drumurilor şi la amenajarea hidrotehnică

Au fost scene apocaliptice în județul Arad, aflat sub avertizare de ploi torențiale, precum și de o alertă de inundații, emisă de hidrologi.

În zona Brazii-Gurahonț, câteva zeci de familii au fost evacuate, după ce apele dezlănțuite le-au distrus casele. Un bătrân a fost luat pe sus cu tot cu propria casă. A fost descoperit mort la cinci kilometri, pe un teren agricol.

Ploile au adus necazuri și în Beia, din județul Brașov, lovită de inundații pentru a treia oară în mai puțin de două săptămâni. Dar de data aceasta, furia apei a fost mult mai mare.

Localitatea se află între trei văi și, de fiecare dată când plouă, apele de pe dealurile din jur se adună în șuvoaie și vin peste sat.

Oamenii abia ce trecuseră de o altă viitură, în 15 iunie, când apa le-a inundat peste 50 de gospodării, kilometri întregi de străzi și a rupt podețe. Nici până acum Prefectura nu a evaluat pagubele.

Ajutor așteaptă și locuitorii satului Anita Mare din Covasna.

În urmă cu două luni, podul vechi ce face trecerea peste pârâu a fost demontat, iar în locul lui s-a început construirea unuia nou. Podul provizoriu, din tuburi de beton, acoperite cu pământ, a fost o stavilă în fața apei, care a crescut verginos. Utilajele și structura vechiului pod au rămas prinse ca într-o capcană în vâltoarea pârâului revărsat.

ACTUALIZARE Pompierii au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 78 de localităţi din 22 de judeţe şi municipiul Bucureşti pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente şi vântul puternic, informează un comunicat de presă transmis, luni, de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Astfel, în cursul zilei de duminică şi pe timpul nopţii de duminică spre luni, pompierii militari au acţionat în sprijinul populaţiei pentru evacuarea apei din 72 de case, 469 de curţi, 114 beciuri, 3 subsoluri, 6 anexe, 5 incinte ale unor operatori economici, precum şi de pe 34 de străzi. Intervenţiile au avut loc în judeţele Arad, Argeş, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Mureş, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea şi în municipiul Bucureşti, precizează sursa citată.

ACTUALIZARE Pompierii mureşeni au intervenit, în ultimele trei zile, în 81 de misiuni pentru evacuarea apei din pivniţe, garaje, magazii şi depozite, dar şi din case, a anunţat, luni, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, ultimele intervenţii având loc, în noaptea de duminică spre luni, în localităţile Zau de Câmpie, Valea Largă, Miheşu de Câmpie şi Luduş.

„Codul portocaliu de averse torenţiale şi instabilitate atmosferică accentuată valabil în judeţul Mureş între 25 iunie (ora 11,00) şi 26 iunie (ora 04,00) a provocat o serie de inundaţii în localităţile Zau de Câmpie, Valea Largă, Miheşu de Câmpie şi Luduş. Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, s-a deplasat în zonele afectate de inundaţii, unde echipele ISU Mureş, ale Apelor Române, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă şi primăriile din zonă au acţionat pentru evacuarea apelor din locuinţe”, precizează Instituţia Prefectului, într-un comunicat de presă.

ACTUALIZARE Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a ajuns luni dimineață în zona Brazii – Gurahonţ, pentru a vizita satele care au fost afectate duminică de o viitură puternică, urmând să evalueze pagubele la faţa locului împreună cu autorităţile locale şi judeţene.

„A doua zi după catastrofa de la Brazii, situaţia continuă să fie critică în zona calamitată. Ministrul Mediului, domnul Mircea Fechet, vizitează zona. Deputatul Sergiu Bîlcea şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Răzvan Cadar, desemnat de preşedintele Consiliului Judeţean Arad să coordoneze celula de criză a instituţiei noastre, sunt şi ei la Brazii, alături de prefectul Toth Csaba”, a transmis Consiliul Județean Arad.

ACTUALIZARE Zeci de gospodării au fost inundate şi mai multe poduri şi podeţe au fost distruse de viituri duminică, în urma unui cod roşu de inundaţii, în nordul judeţului Buzău, la acest moment fiind făcute eforturi pentru reabilitarea infrastructurii rutiere şi a locuinţelor afectate, a anunţat conducerea Instituţiei Prefectului.

Pe DJ 203L, în raza comunelor Brăeşti şi Bozioru, două poduri au fost afectate de viituri, iar la Cozieni, trecerile peste râul Bălăneasa au fost smulse de ape.

„S-au făcut eforturi pentru ca astăzi întreaga comunitate de pe acea vale să revină la normalitate, eu am fost ieri pentru a mă asigura că putem interveni la o neaşteptată situaţie de urgenţă şi pentru a evalua situaţia reală. Cred că acea comunitatea a simţit că nu este singură şi că statul român îi este alături. Au fost refăcute acele treceri provizorii, sunt treceri pe tuburi toate, am văzut că din cele şapte treceri, pe două din ele lucrările sunt avansate, s-a turnat şi placa de suprabetonare, ar urma hidroizolaţia şi stratul de asfalt. Aşadar, eu cred că în vara asta lucrurile se pot apropia de normalitate, cel puţin în privinţa podurilor”, a declarat prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea.

Codurile portocaliu și galben au expirat în noaptea de duminică spre luni, dar pericolul inundațiilor există în continuare.

ACTUALIZARE Un bărbat de 75 de ani a fost găsit mort, duminică, 25 iunie, pe un câmp, într-o localitate din județul Arad lovită de o viitură, în urma ploilor abundente, transmite ISU.

În judeţul Hunedoara apa de pe versanţi şi pâraiele au intrat în gospodarii şi în case. Iar forţa torenţilor a surpat drumuri de legătură între localităţi. Speriaţi, oamenii îşi pun speranţele în pompieri. Efectiv sunt înconjuraţi de ape.

Sate întregi din Lunca Cernii sunt izolate şi mii de oameni au rămas blocaţi în case, fără curent. Echipe de salvatori au adus utilaje să elibereze drumurile de aluviuni.

Pentru oamenii din Albac, judeţul Alba a fost o noapte de coşmar. Cu un zgomot asurzitor, aluviunile au intrat cu forţă printre case, au inundat gospodăriile şi au distrus drumurile de acces către localitate.

Pompierii îi ajută pe oameni să scoată noroiul din case, iar autorităţile locale au început să curate drumurile.

În zona UAT Baia de Criș, pe pârâul Valea de Criș, din județul Hunedoara, în localitățile Risculita, Baldovin și Risca de pe Valea de Criș, a avut loc o rupere de nori și scurgere de pe versanți (în cursul serii, ora 20.00). O echipă de la Apele Române Crișuri – SHI Crișul Alb- s-a deplasat de urgență în zonă fiind pregătită pentru intervenții.

Astăzi va avea loc la Arad o primă ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia se vor demara procedurile de evaluare a pagubelor și se vor stabili măsurile de intervenție necesare la fața locului.

 

Nici estul ţării nu a fost ferit de furtuni. Au căzut peste 50 de litri pe metru pătrat în mai puțin de o oră şi râurile învolburate s-au revărsat pe drumuri şi au distrus mai multe podeţe  în nordul judeţului Buzău.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite