Surse: Roxana Mînzatu, o a doua posibilă propunere din partea României pentru funcția de comisar european

30 august 2024, 19:16 (actualizat 30 august 2024, 19:34)

Încă un nume se adaugă pe lista scurtă pe care premierul Marcel Ciolacu o ia în calcul pentru propunerea de comisar european din partea României. Roxana Mânzatu are şanse să fie nominalizată pentru această poziţie, susţin surse oficiale. Prima opțiune a premierului este Victor Negrescu, dar șefa Comisiei Europene insistă ca în echipa sa să fie respectată egalitatea de gen. Săptămâna viitoare am putea afla oficial numele următorului comisar din partea ţării noastre.

Săptămâna trecută, la Bruxelles, în timpul întrevederii pe care a avut-o cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Marcel Ciolacu l-a propus pe Victor Negrescu pentru a ocupa funcția de comisar european din partea României.

A revenit în țară, urma să discute cu președintele Klaus Iohannis și cu liderul liberal Nicolae Ciucă, însă, șefa Comisiei Europene a insistat ca țara noastră să aibă două propuneri – un bărbat și o femeie -, la fel cum a cerut și celorlalte state europene.

Potrivit unor surse politice, cei din grupul socialiștilor europeni au reușit să obțină mandatul de comisar european pentru Economie și de comisar european pentru Piață Internă – iar unul dintre aceste posturi ar reveni României.

Acum, Marcel Ciolacu a pregătit și un candidat femeie pentru această poziție. Surse de la Palatul Victoria spun că ar fi vorba despre europarlamentarul Roxana Mînzatu, care are experiență în atragerea de fonduri europene. De altfel, a fost și ministru al Fondurilor Europene în guvernul Dăncilă.

Este licențiată în Științe Politice și este specializată pe integrare europeană.

Urmează ca săptămâna viitoare executivul de la București și experții Comisiei Europene să continue discuțiile. Apoi, după noi discuții ale premierului Marcel Ciolacu cu Ursula von der Leyen, România va face nominalizarea oficială.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că în prezent încearcă să negocieze cel mai bun portofoliu și cel mai reprezentativ pentru România.

E un proces de negociere. Eu nu negociez cu preşedinta Comisiei probleme de deficit în conjunctura nominalizării comisarului european. În acest moment, normal, vorbesc şi cu ceilalţi lideri politici, încercăm să negociem cel mai bun portofoliu şi cel mai reprezentativ pentru România. Sunt mai multe propuneri. Preşedinta Comisiei nu face acest lucru numai cu România, face cu toţi prim-miniştrii din Uniunea Europeană şi e un demers mai lung, pe care o să-l finalizăm la un moment dat”, a explicat Ciolacu, întrebat de jurnalişti când va face România nominalizarea pentru postul de comisar european şi care va fi propunerea venită din partea ţării noastre.

Despre posibilitatea de nominalizare a unei femei drept comisar european, premierul Ciolacu a afirmat că acesta este un lucru pe care președinta Comisiei Europene l-a cerut de la început. “Dacă pentru un anumit portofoliu cea mai potrivită persoană este o femeie, atunci vom nominaliza o femeie. (…) Contează foarte mult domeniul pe care o să-l reprezentăm prin comisarul României în cadrul Comsiei Europene. (…) Datoria mea față de români este să obțin cel mai bun portofoliu pentru România. Persoanele sunt un lucru secundar.”

Premierul i-a propus șefei C.E doar un bărbat până în acest moment pentru funcția de comisar european

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut fiecărei țări membre UE să facă câte două propuneri, adică un bărbat și o femeie, pentru posturi de comisari europeni. Cele mai multe țări au ignorat însă solicitarea, printre ele și România până acum, Victor Negrescu fiind singura propunere avansată din partea țării noastre.

Negrescu a fost întrebat despre această situație zilele trecute, la emisiunea Europa printre rânduri de la TVR Info.

Personal am susținut mereu nevoia egalității de șanse, de gen, lucru reflectat și prin voturile mele în Parlamentul European. Nu m-aș supăra dacă acesta ar fi motivul pentru care nu aș fi desemnat. Însă există o debalansare și pe zona grupelor de vârstă: avem doar doi candidați tineri, eu și un candidat din partea Maltei, deci avem și această problemă – a declarat Negrescu.

De altfel, România a participat la această nevoie legată de gen și în trecut, ultimii doi comisari europeni au fost doamne (n.r., Adina Vălean și Corina Crețu), a mai spus europarlamentarul.  Sunt însă state europene care, deși sunt de mai mult timp în Uniunea Europeană, nu au desemnat niciodată o doamnă în poziția de comisar european. Și cred că este nevoie ca și respectivele state să facă un efort în acest sens, pentru că avem nevoie de echilibru în Comisia Europeană.

Și ministrul spaniol al egalităţii, Ana Redondo, le-a cerut joi statelor Uniunii Europene şi preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca în noul executiv al UE să fie asigurată paritatea între bărbaţi şi femei, întrucât ‘Europa trebuie să dea un exemplu în materie de egalitate‘ şi ‘este esenţial să nu se dea un pas înapoi‘.

Până la finalul acestei luni, reprezentanții Guvernului ar putea afla ce portofoliu revine țării noastre. 15 octombrie este data la care noua Comisie Europeană trebuie să își înceapă activitatea.

După aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, România a avut patru comisari europeni: Leonard Orban – Multilingvism (2007 – 2010), Dacian Cioloș – Agricultură și Dezvoltare Rurală (2010 – 2014), Corina Crețu – Politică Regională (2014 – 2019) și Adina Vălean – Transporturi (2019 – 2024).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite