În coaliție se discută despre demiterea ministrului de Externe, Emil Hurezeanu. Ciolacu: „Trăim într-o altă dinamică”

26 martie 2025, 11:49 (actualizat 26 martie 2025, 21:51)

Se pregătește prima remaniere din Executiv. Premierul va discuta cu preşedintele interimar despre schimbarea din funcţie a ministrului de Externe, după ce social-democraţii şi cei de la UDMR şi-au arătat nemulţumirea faţă de prestaţia lui Emil Hurezeanu. Principalul reproş vizează modul în care gestionează relaţia cu Casa Albă. Contactat de jurnaliștii TVR, ministrul de Externe nu a făcut niciun comentariu.

Vlad Ungar, jurnalist TVR: În prima ședință coaliției care va avea loc foarte posibil chiar mâine va avea loc și o discuție despre soarta lui Emil Hurezeanu în poziția de Ministru de Externe.

Există mai multe nemulțumiri în rândul liderilor PSD și UDMR cu privire la modul în care ministrul de Externe gestionează relația cu Statele Unite. Reprezentanții PSD consideră că ar fi potrivit ca în poziția de ministru de Externe să se afle unul liberal care are o relație bună cu administrația Trump și s-a apropiat de republicani.

Două dintre numerele vehiculate sunt cel al lui Robert Sighiartău și Ben-Oni Ardelean. Însă, potrivit surselor, și Luminița Odobescu, fosta ministră de Externe, ar putea reveni în această funcție.

Emil Hurezeanu a avut un început de mandat cu scântei. După ce a participat la Conferința de Securitate de la Munchen, acolo unde a avut o discuție informală cu un reprezentant al administrației Trump, o parte din informații au ieșit în presă. Faptul a creat nemulțumire atunci în rândul aparatului guvernamental cât și din partea președintelui interimar Ilie Bolojan.

De aproximativ 3 săptămâni Emil Hurezeanu a mai apărut în spațiul public și nu a mai făcut declarații.

Marcel Ciolacu: Nu este în dinamica diplomației care se impune acum cu SUA

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți că nu este „un mare fan Hurezeanu” și a precizat că „e posibil să fie o nouă abordare la Ministerul de Externe”.

Nu sunt un mare fan Hurezeanu. Știe și domnia sa. Cred că nici domnia sa nu e un mare fan Ciolacu. Propunerea pentru ministrul de Externe a fost făcută de PNL”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a precizat că Emil Hurezeanu este „un diplomat de modă veche”, care „nu este în dinamica diplomației care se impune acum cu SUA”.

Dl Hurezeanu este un diplomat, ca să zic așa, dar fără să îl jignesc, de modă veche. E un tip de diplomat cu ștaif, într-o zonă de diplomație foarte bună de adaptat în Europa. Nu este în dinamica diplomației care se impune acum cu Statele Unite ale Americii. Acesta este adevărul. Asta nu înseamnă că domnul Hurezeanu nu este un diplomat de excepție”, a afirmat Ciolacu.

Luați un pic calendarul și vedeți când a fost numit domnul Hurezeanu, când a început Administrația Trump, încă nu se lucrează instituțional direct, a dăugat primul ministru.

UDMR vrea remanierea ministrului de Externe și o diplomație mai activă

Criticile au venit și din partea vicepremierului Kelemen Hunor, care a cerut o dezbatere publică privind relațiile României cu administrația Trump și poziționarea în raport cu Uniunea Europeană.

Ar fi bine o dezbatere publică permanentă. Nu aud nimic de la Ministerul de Externe, pentru mine este absolut uimitor. Trec săptămâni și săptămâni și parcă nu avem minister de Externe”, a declarat liderul UDMR.

Hunor a remarcat că Washingtonul pare să comunice mai eficient direct cu statele membre ale UE, și nu prin instituțiile comunitare, context în care România ar trebui să-și regândească abordarea diplomatică bilaterală.

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, nu exclude discuţii în coaliţie despre atitudinea ministrului de Externe în contextul suspendării Programului Visa Waiver, în opinia sa fiind nevoie „de o altă abordare în diplomaţia românească”.

„Eu am un respect deosebit pentru domnul Hurezeanu, dar, în aceaşi timp, cred că în ultima perioadă nu prea a ţinut pasul cu această nouă dinamică a relaţiilor internaţionale. Şi aşa văd că nu prea găsim relaţii cu administraţia Trump, cu Statele Unite. Pentru România e vital să avem relaţii cu administraţia Trump, cu partenerul strategic al României, pentru că nu putem să rămânem în zona de influenţă a Rusiei. Nu spun că există acest pericol iminent, dar puteţi să observaţi şi dumneavoastră că ceva se schimbă. Acum, cu aceste negocieri între Statele Unite – Ucraina – Rusia, prin pacea din Ucraina ceva se va schimba în relaţiile internaţionale. Este foarte important în aceste condiţii să avem o diplomaţie activă care să ţină pasul cu această nouă dinamică şi e foarte important să găsim relaţii de intrare, ceva legături cu administraţia Trump„, a declarat Csoma Botond, la Parlament.

Întrebat dacă s-ar putea pune în discuţie viitorul lui Hurezeanu în coaliţia de guvernare, el a răspuns: „Nu aş putea să vă spun, dar s-ar putea în aceste condiţii. Acest mesaj venit din partea Statelor Unite e totuşi îngrijorător, cu suspendarea Visa Waiver pentru România. Eu cred că în atari condiţii trebuie să avem, totuşi, o altă abordare”.

Nu ştiu dacă doar domnul Hurezeanu are o responsabilitate în acest sens, dar, totuşi, este ministrul de Externe al României. Deci, cumva, răspunde pentru diplomaţia României, are un rol important. N-aş vrea să reiterez ce a spus domnul Kelemen Hunor, dar nu prea au fost mişcări din partea domnului Hurezeanu, a fost destul de absent în această perioadă totuşi destul de tumultoasă din punct de vedere diplomatic. Din punctul de vedere al dinamicii relaţiilor internaţionale, domnul Hurezeanu a fost destul de absent. Cred că avem nevoie de altă abordare. În diplomaţia românească, domnul Hurezeanu ar trebui să fie el însuşi mai prezent în spaţiul public internaţional, pentru că lucruri se întâmplă, iar România nu mai poate să fie o ţară care să fie numai spectator în acest context. (…) Domnul premier a discutat cu domnul Trump, dar cred că trebuia să existe cumva un follow up şi acest follow up cred că ar trebui să vină din partea Ministerului de Externe. (…) Nu putem să fim spectatori în arena internaţională„, a transmis Csoma Botond.

USR: Un nou ministru să reprezinte România în plan extern

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, apreciază că decizia de amânare a intrării României în programul Visa Waiver este una ‘nedreaptă’ și menționează că este timpul unui nou ministru care să reprezinte România în plan extern.

A mai auzit cineva de Emil Hurezeanu? După scandalul de la Conferința de Securitate de la Munchen, după ce a mințit în legătură cu frații Tate, s-a făcut liniște. Decizia de astăzi de amânare a intrării României în programul Visa Waiver este nedreaptă. Milioane de români așteptau să poată călători, în sfârșit, după peste două decenii de speranțe și eforturi diplomatice, fără vize în SUA. Și nu se va putea nici acum’, scrie Moșteanu, marți, pe Facebook.

El îl acuză pe ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, că nu oferă informațiile necesare, dar și de faptul că nu a făcut ‘nimic’ în perioada în care era ambasador la Viena, iar Austria nu a fost de acord cu intrarea noastră în spațiul Schengen.

Această nedreptate e similară cu nedreptatea Schengen. E ironic că avem aceleași personaje implicate. Pe atunci, Emil Hurezeanu era ambasadorul României în Austria. Și nu făcea nimic. Acum e ministrul de Externe. Și nu știm nimic. E timpul unui nou ministru care să ne reprezinte în plan extern. Emil Hurezeanu nu a avut curajul nici să vină în Parlament, la chemarea USR, să răspundă la întrebări. Nu are curajul nici să stea drept în fața partenerilor occidentali, să ne reprezinte cu mândrie’, mai scrie Moșteanu.

Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a transmis că, pe durata revizuirii statutului României în programul Visa Waiver, va fi suspendată temporar aplicarea pentru autorizațiile de călătorie electronice (ESTA). Evaluarea vizează respectarea cerințelor stricte de securitate, iar această suspendare este o măsură tehnică, nu politică, susțin surse diplomatice.

Liberalii nu exclud să vină cu o altă nominalizare

Liberalii nu exclud să vină cu o altă nominalizare, dar sunt deranjați că premierul și-a exprimat public nemulțumirile legate de activitatea lui Hurezeanu. Fost ambasador al României în Germania și Austria, Hurezeanu a fost susținut de PNL în echipa guvernamentală.

Liberala Raluca Turcan, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat, miercuri, referitor de afirmaţiile premierului Marcel Ciolacu la adresa ministrului de Externe, Emil Hurezeanu, în cazul Visa Waiver că „niciun premier corect nu-şi critică în public miniştrii”, menţionând că „evaluările nu se fac la televizor”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite