Sunt tot mai multe cazuri de gripă, aproape 5.000 în ultima săptămână. Medicii ne recomandă să ne vaccinăm

10 ianuarie 2025, 18:35 (actualizat 10 ianuarie 2025, 18:48)

Gripa se răspândeşte rapid, iar la urgenţe ajung încontinuu cazuri noi. Numai la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală sunt peste o sută de pacienți internaţi cu complicaţii gripale. Oamenii sunt îndemnaţi să meargă la spital doar dacă starea este gravă, altfel să ceară sfatul medicilor de familie. Şi, dacă nu s-au imunizat deja, să se vaccineze antigripal cât mai repede, ca să fie protejati de forme care pot duce chiar la deces.

Tuşim de pe 23 şi eu şi soţul. În afară de vitamine, lămâie multă, vitamina C, antiinflamatoare de temperatură, ne-am tratat după ureche. Acum mi-a dat antibiotic, pentru că eu am pneumonie.

Sunt pe sfârşit de viroză, cam de o săptămână aşa. Am traversat-o bine, pentru că m-am vaccinat.

După Sărbători, bolnavii cu viroze respiratorii şi gripă au umplut cabinetele medicilor de familie.

Dr. Doina Cherata, medic de familie, Craiova: Am avut o zi cu 60 de pacienţi, din care mai mult de jumătate au fost cu viroze. Nu am mai pus măşti, n-am mai folosit dezinfectante. Trebuie să aerisim camerele, locuinţele, să mâncăm sănătos. Să prevenim. Să avem în casă medicamente simptomatice, să nu fugim imediat la urgenţă.

Avem ridiche cu miere şi sfeclă roşie. Sunt cele mai bune.

Încercăm să mâncăm multe fructe, vitamina C. Ne protejăm de colectivitate cu măşti.

Încerc să evit contactul cu lumea. La şcoală e mai dificil.

Numai în ultima săptămână, medicii au văzut aproape 5000 de cazuri de gripă, în toată ţara. Majoritatea – în București, Cluj, Brașov, Galați, Timiș şi Sibiu. Autorităţile se aşteaptă să fie şi mai multe în următoarele trei săptămâni, odată cu reluarea şcolii.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Recomandăm vaccinarea cât mai grabnic. Perioada până la apariţia anticorpilor care previn boala sau o formă complicată este de 10-14 zile. Prezentările la unităţile de primiri urgenţe să se facă doar atunci când sunt cazuri care au o gravitate medie sau mare.

În Capitală, la Spitalul Victor Babeş, peste o sută de bolnavi, adică o treime din cazurile internate, au complicaţii din cauza virusurilor gripale. Şi vin încontinuu cazuri noi.

Medici: gripa poate fi fatală, metapneumovirusul e banal

Dr. Simin-Aysel Florescu, manager, Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” Bucureşti: Gripa este o boală sistemică, care poate deveni severă, care evoluează cu febră mare, cu dureri de muşchi, de articulaţii, cu afectare respiratorie potenţial gravă, chiar cu potenţial risc de deces. Pentru gripă avem şi vaccin, şi tratament, toate gratuite, şi cu toate astea foarte puţine persoane se vaccinează şi preferă să ajungă în spital cu bronhopmeumonie, cu encefalite  şi să dea vina pe doctori de ce sunt bolnavi, în schimb se îngrijorează de un metapneumovirus care dă guturai.

Diana Brâncuş, jurnalist senior TVR: Metapneumovirusul care a speriat lumea este detectat, de un deceniu, în România. Insă, dintre cazurile grave testate în spitale, doar câteva aveau virusul. Primul astfel de caz din acest sezon rece a fost depistat în Bucureşti încă din noiembrie, iar încă unul, tot din Capitală, tocmai a fost confirmat la Institutul Cantacuzino. Cel din Oradea este în curs de validare, anunţă Institutul Naţional de Sănătate Publică. În schimb, cele mai grave infecţii respiratorii acute sunt cauzate de virusurile gripale.

Metapneumovirusul dă simptome asemănătoare gripei. Medici: Un virus respirator banal, care dă rar complicații

Femeia de 67 de ani internată la Oradea cu metapneumovirus se simte bine, au anunţat medicii. După ce au fost făcute primele teste în spital, care au arătat prezenţa acestui virus, proba a fost trimisă la Institutul Cantacuzino din Capitală pentru analize suplimentare. Nu există, însă, motive de îngrijorare, dau asigurări medicii, care amintesc că virusul este cunoscut de 20 de ani.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite